Izgradnje postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije

I dalje su tijeku pripreme za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije iz biomase. Na projektu se radi pomno i detaljno uz suradnju najboljih mogućih stručnjaka. Gradonačelnik Josip Nemec i povjerenstvo za obnovljive izvore energije sazvali su još jedan nizu sastanaka na kojem su uz članove odbora sudjelovali i partneri koji će u projektu sudjelovati kroz osiguravanje sirovine, biomase, drvnih ostataka, ostataka iz prerade koštunjavog voća i šumske sječke, odnosno nakon izgradnje isti će koristiti i dobivenu toplinsku energiju.  

Ti partneri su tvrtke ''Ciprijanović'' i  ''Zadruga Eurovoće'' iz Orahovice te trgovačko društvo ''Šumska biomasa'' podružnica Hrvatskih šuma . Gradonačelnik Josip Nemec i predsjednik gradskog povjerenstva za obnovljive izvore energije Alan Grgić prezentirali su sve dosadašnje odrađene aktivnosti za izgradnju postrojenja koje će biti snage 5 MW za koju se izuzetno pohvalno izrazio i direktor tvrtke ''Šumska biomasa'' Željko Sučić pohvalivši inicijatore što se u pripremi projekta nisu zanosili nerealnim investicijama i snagom već su prilagodili projekt mogućnostima i potrebama. Sučić je potvrdio kako će troškove rada postrojenja većinom pokriti prodaja proizvedene električne energije koja će činiti 20 % proizvodnje, a sva prodana toplinska energija koja je većinski produkt proizvodnje, bit će zarada investitora. Projekt izgradnje postrojenja na biomasu trebao bi biti realiziran kroz javno privatno partnerstvo:

 – čim kažemo javno privatno partnerstvo odmah znači da će to biti jedna zajednička tvrtka koja će nuditi nova zapošljavanje i zajednički će se upravljati tom tvrtkom. Mnogi su se stručnjaci već izrazili pohvalno na račun ovoga našeg projekta i to nam je jedan vjetar u leđa za nastavak rada i potvrda da smo ispravno i realno krenuli u pravi projekt. – rekao je nakon sastanka gradonačelnik Josip Nemec. Zaključci sastanka bili su, kako je rekao gradonačelnik Nemec, kako u prvom redu treba poslati zahtjev za partnerstvo Hrvatskim šumama, treba ispitati mogućnosti dobivanja radne dozvole za izgradnju postrojenja te nastaviti s izradom potrebitih materijala što je u domeni povjerenstva i grada.                                                                                            

Vladimir Grgurić