Radionica zajedničkog hrvatsko-mađarskog projekta CROST II

Orahovica je bila domaćin treće po redu teritorijalne radionice koja je organizirana u sklopu provedbe projekta prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska CROST II. Projekt je podijeljen u nekoliko radionica, a tema orahovačke bila je turizam.Cilj ovoga projekta CROST II, koji je počeo 1. veljače 2010. godine, a sufinanciran je od strane IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, je prijenos znanja o smjerovima razvojne politike na obje strane granice, formiranje mreže zainteresiranih stručnjaka te formuliranje konkretnih projektnih prijedloga suradnje te pružanje tehničke pomoći u izradi istih.   

Uspostavljanje suradnje na lokalnoj razini jedan je od naglašenih prioriteta IPA CBC programa. Lokalna suradnja u smislu prijavljivanja turističkih projekata prekograničnog karaktera će biti moguća u 2011. godini i organizacija radionica CROST II pridonosi pripremi projektnih ideja i povezivanju zainteresiranih organizacija na lokalnoj razini na području Virovitičko-podravske županije i mađarskih mikroregija Barcs, Sellye, Szentlörinc i Szigetvar.

Na radionici su sudjelovali predstavnici općina Pitomača , Sopje, grada Orahovice, zatim predstavnici mađarskih gradova Harkany i Siklos te članovi  Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije te predstavnici VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije koja je ujedno i partner u projektu CROST II. Radionicu je vodio Zoltan Pamer iz Agencije za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja koji jeu uvodu izvršio analizu poslanih projekata.

Gosti su nakon radionice posjetili orahovačko Jezero gdje su domaćini na čelu s predstavnikom grada Sašom Risterom predstavili turističke lokacije grada Orahovice, a s dodatne detalje našeg grada, kako je nagalsio Rister, gosti radionice mogli su saznati iz brošura koje su im podijeljen uoči početka radionice.

 

 

 

Vladimir Grgurić