Održan radni sastanak za osnivanje LAG-a ”PAPUK”

Na poziv gradonačelnika grada Orahovice u velikoj gradskoj Vijećnici održan je radni sastank na temu organizacije i osnivanja LAG-a (Lokalna akcijska grupa). Sastanku su uz čelništvo grada Orahovice nazočili i predstavnici općinskih vlasti čačinaca, Zdenaca i Crnca te udruge s područja navedenih općina.   

Sastanak je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec informiravši prisutne o prvom sastanku čelništva grada i općina na kojem je donešena odluka u osnivanju LAG-a te predstavivši nazočne goste.

U uvodu sastanka, doc.dr.sc. Snježana Tolić s poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, pričala je na čemu se temelji LAG grupa te pojasnila LEADER program kao temelj djelovanja grupe:

– LEADER pristup kao temelj djelovanja Lokalne akcijske grupe (LAG) obuhvaća isključivo pitanja ruralnog razvoja s naglaskom na razvoj sela, iako mogu integrirati i poduzetništvo (malo, srednje i veliko) na području na kojem se formira LAG. LAG (Lokalna akcijska grupa) čine javni i privatni partneri s odredenog ruralnog područja uz više susjednih zajednica, a obavezno uključuje predstavnike različitih društveno- ekonomskih kategorija. LAG može predstavljati ruralno područje s više od 5.000 i manje od150.000 stanovnika, ukljucujuci gradove s manje od 25.000 stanovnika. – rekla je u uvodu dr. Tolić koje je ujedno osnivač LAG grupe Karašica.

Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije VIDRA održala je prezentaciju za LEADER program i prezentaciju o osnivanju i radu LAG-a. Ravnateljica VIDRA-e Sanja Bošnjak prisutnima je pokušala dočarati svrhu osnivanja LAG-a istkanuvši:

 Svrha osnivanja LAG-a je višestruka. Promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstava, poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta, razvoj gospodarskih aktivnosti, osiguravanje protoka informacija i transfera znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice, iskorištavanje i razvijanje postojećih potencijala za ruralni razvoj, jačanje financijskih i ljudskih kapaciteta za provedbu projekata ruralnog razvoja te briga o infrastrukturnom, ekološko-socijalnom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom razvoju u širem ruralnom području.  rekla je ravnateljica VIDRA-e  Sanja Bošnjak.

Sasatanku su nazočili i predstavnici LAG grupe ''Szinergia'' iz mađarskog Szigetvara, tajnik grupe Tamas Volgyi te menadžer Arnold Vanyur, koji su priustnima prenijeli svoja iskustva radom pri LAG-u te isto tako iznijeli probleme s kojima se suočavaju u djelovanju ovakve grupe.

Nakon izlaganja gostiju iz Mađarske, osnovan je inicijativni odbor za osnivanja LAG-a na širem orahovačkom području koji će se zvati ''Papuk''.  Kako je najvljeno na kraju sastanka, inicijativni odbor će se sastati i pripremiti izbornu skupštinu koja će biti održana početkom prosinca.  

Vladimir Grgurić