„Hornungovi“ kuhaju najbolji čobanac

  ORAHOVICA – Pobjedom ekipe „Hornungovi“   u Orahovici je završeno još jedno Otvoreno prvenstvo Orahovice u kuhanju čobanca. čak 24 ekipe iz Donje Motičine, Duge Međe, čačinaca, Zdenaca, Crkvara i Orahovice natjecalo se za laskave titule najboljih majstora kotlića, a stručna prosudbena komisija, kojoj je predsjedao Samir Marko, nije imala nimalo lak zadatak odabrati najboljeg. 

Ocjenama od 1 do 10 ocjenjivao se okus, boja i sjedinjenost pripremljenog specijaliteta. Od mogućih 150 bodova ekipa Hornungovi, na ćelu koje je bio kuhar Mario Hornung , od komisije, u kojoj su osim Marka još bili Zvonko Šnidaršić, Dragomir Žaček, Aleksandar Jovanović i Dragan Jergović, dobila je 94 boda. Drugo mjesto pripalo je ekipi Tomislave Tomšić i Company s 88 bodova, koliko je zaradila i trećeplasirana ekipa Caffe bara Tref iz Duge Međe, za koju je kuhao dražen Nekić.

Odličnu kulinarsku manifestaciju  organizirali su Udruga Reda vitezova Ružice grada i Lovačka Udruga Vepar, uz pokroviteljstvo orahovačke Turističke zajednice, a svojom su svirkom ton natjecanju davali i članovi tamburaškog sastava Kulturno umjetničkog društva Orahovica.

„Nema posebnih tajni, ustvari možda to nekome neće pasti, u mom čobancu bilo je gotovo 60% janjetine, te još malo divljači koje smo dobile i to je to. Ja sam kuhao čobanac s voljom za svoje prijatelje i društvo i to je ono najbitnije i zato sam pobijedio. čestitam svima, a posebice organizatorima koji su priredili odličnu feštu“ – rekao je pobjednik „čobanijade“ Mario Hornung.

Predsjednik Udruge Reda vitezova Ružice Grada Vlado Grgić, ovogodišnju „čobanijadu“ ocijenio je odličnom, kazavši kako se ovo natjecanje još više mora popularizirati na nivou cijele Slavonije pa i države:

„Želimo da se u Orahovici održavana finale prvenstva Hrvatske u kuhanju čobanca i mi to možemo zajedno sa svim gradskim čimbenicima ostvariti, samo treba malo više truda i novca. Ovogodišnje natjecanje bilo je izvrsno, a posebno me dojmio broj kotlića koji je premašio sva moja očekivanja. I građani su bili željni izlaska pa je sam centra grada bio lijepo popunjen“ – rekao je Grgić.

Nagrade najboljim kuharima uručio je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, koji se zahvalio organizatorima na odličnoj priredbi, sugeriravši kako bi se takva i slična natjecanja trebala održavati tijekom ljetnih mjeseci, pa i više puta na godinu.

(Preuzeto sa www.radio-orahovica.com)

Autor: Tonino Rađenović