Ljubljanski nadbiskup msgr. dr. Anton Stres u pratnji g. Voje Lukića posjetio Orahovicu

 

Zahvaljujuči gospodinu Voji Lukiću Grad Orahovica je imala rjetku čast da ju posjeti  ljubljanski nadbiskup i metropolit msgr. dr. Anton Stres. 

Naime, na poziv i u pratnji uglednog slovenskog novinara, publicista i televizijskog dokumentarista gospodina Voje Lukića, laureata Slovenske akademije znanosti in umetnosti u četvrtak, dne 07. 10. 2010. je u Gradu Orahovici u privatnoj posjeti boravio msgr.  dr. Anton Stres, ljubljanski nadbiskup metropolit predsjednik Slovenske biskupske konferencije. 

Za vrijeme kratkog, ali vrlo  sadržajnog boravka u Gradu Orahovici nadbiskup dr. Anton Stres upoznao se je sa prirodnim ljepotama ovog dijela Virovitičko-podravske županije. 

U kasnim popodnevnim satima msgr. dr.  Anton Stres je posjetio i đakovo gdje je razgledao Katedralu-prvostolnicu sv. Petra u đakovu. 

O boravku ovog izuzetno uglednog gosta u Gradu Orhovici gospodin Vojo Lukić nam je  rekao :  Ovoj e bio jedini dan  ( četvrtak 07. 10. 2010. ) koji je ljubljanski  nadbiskup dr. Anton Stres mogao odvojiti za privatni posjet Orahovici. On je poznavao moju  mamu Lukić  đurđicu i želio je u mojoj pratnji privatno posjetiti njezino  rodno mjesto.  Bili smo na mjesnom groblju u Orahovici gdje je sahranjena moja mama Lukić đurđica.  Razgledali smo sakralne objekte u ovom kraju. Sreli smo se sa gradonačelnikom Grada Orahovice gospodinom Josipom Nemecom .Iako je to bila potpuno privatna posjeta osobno sam  zamolio ljubljanskog nadbiskupa dr. Antona Stresa da odvoji dio svojega vremena  za interviju Radio Orahovici. 

Govoreći svoje prve dojmove o Gradu Orahovici nadbiskup  msgr. dr. Anton Stres je primjetio da centrom mjesta dominiraju lijepo uređeni  parkovi. 

Kako moj brat Lukić Bobo koji živi sa svojom pordicom u Orahovici te dobro poznaje lokalne ceste, zamolio sam ga da nas u kasnim popodnevnim satima otprati svojim autom do đakova. 

Poznatu izreku "đakovo je srce Slavonije!", mogli bismo, kad govorimo o đakovačkoj katedrali, s pravom dopuniti, pa reći: "đakovo je srce Slavonije – katedrala srce đakova!". Ona zaista jest – srce u srcu! Po svojem značenju, po svojem zemljopisnom položaju, simbolički i stvarno. đakovo i katedrala su srasli, štoviše, postali su sinonimi.  

U večernjim satima je msgr. dr. Anton Stres ljubljanski nadbiskup metropolit otputovao iz đakova u Ljubljanu.

 No, želio bih reći još nekoliko rečenica za čitaoce vašega portala o ovoj uglednoj ličnosti Anton Stres, slovenski duhovnik, lazarist, teolog, filozof, pedagog i nadbiskup je dugo godina bio profesor filozofskih predmeta na teološkom fakultetu u Ljubljani. Bio je i predstojnik  Inštituta za filozofijo in družbeno etiko v Ljubljani Obavljao je i dužnost  dekana Teološkog fakulteta u Ljubljani . Objavio je preko 600 znanstvenih radova. Napisao dvadesetak knjiga. Dvostruki je doktor znanosti. Prvi doktorat je obranio u Parizu na francuskom jeziku, nakon toga je doktorirao i na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Govori uz gotovo sve južnoslavenske jezike i franciski, njemački, engleski i talijanski jezik. 

Danas je msgr. dr. Anton Stres ljubljanski nadbiskup metropolit , predsjednik Slovnske biskupske konferencije , veliki kancelar Teološkog fakulteta u Ljubljani . Od godine 1985 je predsjednik Komisije  Justitia et pax  Slovenske biskupske konferencije (SŠK).