Grad postaje i hortikulturalno gradilište

ORAHOVICA – Kako  kvalitetno i estetski urediti zelene površine na lokacijama na kojima su  završili ili se privode kraju građevinski radovi, raspravljali su na sastanku  članovi  gradskog Povjerenstva za uređenje parkova. Predsjednik Povjerenstva, gradonačelnik, Josip Nemec,  kao prioritet je istaknuo uređenje zelenih površina u ulici Stjepana Mlakara i uz novoizgrađenu šetnicu na dijelu kod  Autobusnog kolodvora i  malog parka u kojem se nalazi lokomotiva, a  bilo je riječi i o nastavku uređenja  površine uz  rijeku sjeverno od  uređene šetnice uz središnji gradski park, te  nastavku uređenja središnjeg parka,  u neposrednoj blizini vodenice, gdje je u planu izgradnja  umjetnog jezera, površine 150 do 200 četvornih metara.   

članovi Povjerenstva  nizom  iznesenih ideja nastojali su definirati neke detalje na kojima će se temeljiti daljnji radovi podmlađivanja i sadnje uličnih drvoreda, ,  utvrdili su izgled zanimljivih cvjetnih nasada koji  će unikatnim izgledom u  gradu svakako  privući pozornost, ne samo građana Orahovice, nego i svih gostiju.

Budući  upravo dolazi  optimalno vrijeme sadnje višegodišnjih nasada, dakle i drveća,  dogovoreno je da će se povjerenstvo  ubrzo ponovo sastati te definirati točne lokacije i  vrstu drveća koje će biti posađeno na zelenim površinama uz parkirališna mjesta u ulici Stjepana Mlakara. Drvored uz novu šetnicu kod Autobusnog kolodvora, u kojem je sanitarnom sječom uklonjeno nekoliko starih lipa, bit će dosadnjom istovjetne  vrste drveća obnovljen, zaključeno je također na  sastanku.

Povjerenstvo  je bilo  zajedničkog mišljenja kako u  uređenju zelenih površina treba prvenstveno koristiti sadnice kojima raspolaže  rasadnik  gradskog komunalnog poduzeća, a  samo u slučaju ako sadnog materijala u rasadniku nema u dovoljnim količinama ili  potrebnim primjercima, nabavljat će se iz drugih rasadnika. Jer sadnog će materijala narednih godina  trebati u većim količinama, budući će grad postati, ne samo infrastrukturno, već i veliko hortikulturno gradilište.

(preuzeto sa http://www.radio-orahovica.com/)

Autor: Marija Bačmaga