”Legenda o Ružici” oživjela povijest Orahovice

  U organizaciji Reda vitezova Ružice grada Orahovica održan je treća po redu trodnevna manifestacija pod nazivom ''Legenda u Ružici''. Orahovicom je tih dana sve bilo u znaku srednjega vijeka, vitezovi, dvorske dame, streličari iz svih krajeva Hrvatske posjetili su najatraktivnije turističko mjesto u Slavoniji. Manifestacija je počela izborom za kneginju Ružicu koji se održao u hotelu ''Ružica grad''. U konkurenciji 6 djevojaka, zasluženu pobjedu i  obranu prošlogodišnje pobjede odnijela je 19-godišnja Anita Bedi iz Donje Pištane. Prva pratilja je Patricia Kolacio, a druga mlada 16-godišnja orahovčanka Mateja Koleno. 

Večer izbora kneginje obilježilo je i predstavljanje srednjovjekovnog vina ''Hipokras'' koje je po staroj recepturi pripremio majstor Peter Koza iz Bratislave koji je sa svojom suprugom bio gost cijele manifestacije. Drugog dana u središnjem orahovačkom, gradskom parku otvoren je viteški tabor te su predstavljeni srednjovjekovni obrti i oprema. Građani su mogli vidjeti kovače novca, izrađivače starinske obuće, majstore za izradu srednjovjekovnog oružja, a za mališane je predstavljen jedan starinski vrtuljak.  Kao jedna od glavnih atrakcija Viteškog turnira, po prvi puta je priređen streličarski turnir po srednjovjekovnoj tradiciji:

– Turnir je održan u prirodnom amfiteatru slikovitog orahovačkog gradskog parka, a streličari  su stajali na otočiću pred starom vodenicom. Sudjelovalo je 20 streličara koji su u  kvalifikacijskom dijelu gađali u mete, da bi u polufinalu meta bila dinja, a u finalu je najbolji  streličar bio onaj koji je svojom strijelom pogodio u jabuku – pojašnjava dijelove turnira  tajnik Reda vitezova Ružice grada Orahovica Danijel Zec.

Po završetku streličarskog turnira 9 viteških udruga, koliko ih je sudjelovalo u manifestaciji, predstavilo se orahovčanima svečanim mimohodom kroz središnji park, a potom je Reda vitezova srebrnog zmaja iz Zagreba prezentiralo izgled viteške odjeće i opreme. Posjetitelje je zatim zabavljala putujuća žonglerska družina u sklopu koje su nastupili trbušna plesačica, gutači vatre te žongler dvorska luda pod imenom Trilja IV. Posebnu atrakciju prvoga dana Legende u Ružici opisao je tajnik Zec:

– U večernjim satima uprizorena je bitka za Orahovicu – Ružicu grad, i pokušaj turskog   osvajanja grada Ružice, scenarijem koji je rađen prema povijesnim izvorima iz 16. stoljeća.  Upriličena je rekonstrukcija bitke i turske opsade Ružice grada iz 1537. Naime, u popisu  utvrda u Slavoniji iz 1537. koje još nisu pale u ruke Turcima navodi se i Orahovica Ladislava  Morea (Rahocza: domini Ladislai More).– zaključuje Zec.

Posljednjega dana manifestacije na Ružici gradu uprizoren je igrokaz baziran na jednoj od legendi o Ružica gradu, u kojemu su sudjelovale sve udruge na turniru. Pred velikim brojem posjetitelja vitezovi su prikazali legendu u kojoj tri brata pokušavaju sagraditi utvrdu, ali im preko noći sve unište vile koje kazuju kako će grad biti sagrađen samo ako jedna od njihova žena bude uzidana u grad. Braća se dogovaraju kako će prva žena koje dođe među njih biti žrtva, ali dva starija brata izdaju najmlađega i javljaju svojim ženama da ne dolaze. Žena najmlađeg brata, mlada kneginja Ružica dolazi i vojska kreće izvršiti naredbu vila. Ipak, dio vojske najmlađeg brata suprotstavlja se i kreće bitka za oslobađanje kneginje Ružice. Ružica na kraju biva oslobođena, a braća se pomire i kreću u novu izgradnju. Nakon povratka u viteški tabor održan je dječji viteški turnir, a zatim po prvi puta u Hrvatskoj održan je turnir uBohurtu: 

– Bohurt je najekstremniji oblik mačevanja, vjerna simulacija viteške borbe mačevima pod  punim oklopima, koja nije koreografirana. Kako su bohurt borbe iznimno opasne, jer često  dolazi do ozbiljnih ozlijeđivanja boraca, nastojalo se da borbe ipak budu kontrolirane: Sudac  u Bohurt borbama bio je majstor Peter Koza iz skupine Tostabur Espadrones iz Bratislave,  priznati europski učitelj mačevanja i medijevist. Pobjednik turnira je magistar mačevanja  Marko Popović iz skupine Aureus Unikornis. Izuzetno smo zadovoljni posjetom i tijekom cijele Legende u Ružici, a vjerujem da su i svi koji su pratili sadržaje manifestacije otišli prepuni dojmova  – kaže predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić.

U smiraju ''Legende u Ružici'' održan je turnir za ruku kneginje Ružice u kojem su sudjelovale sve udruge, a pobijedio je Crni vitez.  Sve u svemu, treća ''Legenda o Ružici'' ponovno je oživjela orahovačku povijest i pokazala kako će zasigurno postati jedna od vodećih manifestacija ovoga tipa u Hrvatskoj te sadržaj po kojem je već sada Orahovica nadaleko i na široko poznata.  

Vladimir Grgurić                   

                            

 

  

 

 Legenda na Ružici gradu – poklon

kneginji Ružici

 

 Borba za ruku kneginje