Još jedan uglednik na poziv Voje Lukića posjetio Orahovicu

Na poziv i u pratnji uglednog slovenskog novinara, publiciste i televizijskog dokumentariste gospodina Voje Lukiča laureata Slovenske akademije znanosti i umetnosti, u srijedu 14.07. 2010 u Orahovici i Osijeku boravio je Doc dr Zlatko Fras, dr med  predstojnik Interne klinike Kliničkog centra u Ljubljani. 

Recimo i podatak da je doc.dr. Zlatko Fras, dr.med. predsjednik Europske unije liječnika specijalista Union européenne des médecins spécialistes (UEMS), koja okuplja i predstavlja 1,4 milijuna liječnika iz 37 europskih zemalja.

 

Ovaj uglednik medicinski stručnjak je i predsjednik komisije za poslijediplomsko obrazovanje Liječničke komore Slovenije. Stručna javnost u Sloveniji ga pozna i kao nacionalnog koordinatora za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

Nakon što su obišli grob ugledne Orahovčanke gospođe đurđice Lukić koja je godinama živjela u Sloveniji gospoda Vojo Lukič i doc. dr. Zlatko Fras su kratko vrijeme razgledali prirodne ljepote Orahovice.

Preko Našica su se uputili u Osijek gdje su posjetili Kliniku za internu medicinu Kliničko bolničkog centra Osijek i Medicinski fakultet u Osijeku.

Doc dr Zlatko Fras je između  ostalog rekao i ovo ;  Gospodin Vojo Lukič me je danas za vrijeme vožnje po Slavoniji upoznao sa biografijom veliklog  broja svjetski uglednih znanstvenika, pedagoga i liječnika koji su iz ovih krajeva. Da spomenem samo dr Andriju Štampara uglednu ličnost svjetske medicine i naravno Svjetske zdravstvene organizacije ( W H O ). Želio sam posjetiti grob majke gospodina Voje Lukiča ugledne Orahovčanke gospođe đurđice Lukić koja je godinama živjela u Sloveniji i koju sam i sam osobno poznao. Ona je zaista bila veliki i vrlo učinkovit promicatelj svih onih pozitivnih vrednota svoga rodnoga kraja . Ne znam koliko je to vama ovdije  poznato. Da nije tako ja danas a i brojni drugi uglednici koju su posjetili njezi grob u Orahovici ne bih  bio ovdije  Mene je kao medicinara posebno oduševila donatorska akcija gospodina Voje Lukiča s pomoču koje su orahovički liječnici dobili opremu koja se koristi u urgentnoj medicini.  Gospodin Vojo Lukič je rekao ; » Plan Doc Fras i mene je bio da posjetimo grob moje Majke gospođe đurđice Lukić u Orahovici . Ja sam mu predložio pripremajući ovu današnju posjetu Slavoniji da posjetimo i Osijek kao jedan ugledan medicinski centar On je moj prijedlog sa zadovoljstvom prihvatio,Nadam se i želim da to bude početak jedne dobre i plodne znanstvene u stručne suradnje osječkih i ljubljanskih medicinara . Prostora za suradnju ima i na nivou kliničkih centara Osijeka i Ljubljane  ali i na nivou  osječkog i ljubljanskog medicinskog fakulteta. ..Osobno sam ponosan na svoj doprinos ovim današnjim kratkim ali sadržajno bogatim i lijepim stručnim i znanstvenim razgovorima i druženjima sa osječkim medicinarima  No morate znati da je svaki moj boravak u Slavoniji za mene posebno lijep doživljaj« 

 

Doc.dr. Zlatko Fras, prof.dr. Aleksandar Včev i Vojo Lukić 

nakon razgovora na Internoj klinici KBC Osijek