U Orahovici otvorena turistička sezona

  ORAHOVICA – Turistički projekti poput orahovačog, umnogome će pomoći razvoju turizma u RH, rekao je u Orahovici  na Jezeru, otvarajući turistički sezonu, ravnatelj uprave za turističku infrastrukturu Ministarstva turizma RH Tomislav Vukovac. Iako vrijeme nije bilo naklonjeno turističkim sadržajima,  ipak se  na Jezeru okupilo mnoštvo posjetitelja, prvenstveno Orahovčana i Osječana, koji su do kasnih poslijepodnevnih sati uživali uz pripremljene delicije, te sportskim susretima, koje su pripremili organizatori Grad Orahovica i Turistička zajednica grada Orahovice… 

„Vladajuća garnitura gradske vlasti, odlučila je potencijale koje Orahovica ima iskoristiti „ –  rekao je na Jezeru orahovački gradonačelnik Josip Nemec, koji je dodao da Orahovica i Jezero svakim danom mijenjaju svoj izgled pripremajući se za život uz turizam, jer po studiji koja je napravljen u Orahovici od turizma može živjeti 30 % stanovništva.“

Prije sedam-osam godina, na Jezeru je bilo više žaba nego kupača, rekao je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, čestitajući još jednom čelnicima Grada Orahovice na svemu onom što su učinili za županijski turizam.

„Orahovica je poodavno potvrdila turistički primat u županiji Virovitičko-podravskoj, a velikim koracima grabi i prema najboljoj destinaciji kontinentalnog turizma u Slavoniji i Baranji“ – rekao je župan Tomislav Tolušić.

Orahovačko Jezero, kupaćima je predano 1961 godine, i od tada pa sve do danas, gotovo svake godine mijenjalo je svoj izgled. Danas se biser slavonskog turizma proteže 1.7 Ha površine uz 65 tisuća kubika pitke vode.

„Ovo što ima Orahovica nema nitko u ovom dijelu Hrvatske i zato će Orahovica vrlo brzo postati turistička meka“ – rekao je saborski zastupnik Josip đakić.

U sklopu otvaranja turističke sezone po prvi puta je održan izbor za Miss Jezera. Laskavu titulu najljepše, godinu dana nosit će Osječanka katarina Krivić, apsolventica Pravnog fakulteta u Osijeku. Katarina je od stručne prosudbene komisije „zaradila“ 49,90 bodova. Lentu prve pratilje ponijela je Orahovčanka Milica Vejić, dok je za drugu pratilju izabrana Patrica Kolacio također iz Orahovice. Tri najljepše djevojke podijelile su novčanu nagradu od deset tisuća kuna.

„U posljednjih par godina razvoj kontinentalnog turizma sve je bolji i veći, a posebice zbog svojih neiskorištenih prirodnih potencijala. Ministarstvo turizma u svojim je planovima zacrtalo što brži razvoj kontinentalnog turizma, jer taj vid turizma u ukupnim prihodima sudjeluje sa samo 5 %. Drago mi je vidjeti kako se stanovnici vašeg kraja trude, a samim time i mladi ljudi ostaju živjeti u ovom dijelu Hrvatske. Oduševljen sam viđenim, vašim Jezerom i prirodom, te mogućnostima koje nudi Orahovica“ – rekao je u Orahovici  ravnatelj uprave za turističku infrastrukturu Ministarstva turizma RH Tomislav Vukovac.

Svoje proizvode uz Jezero izložilo je dvadesetak Udruga koje rade i djeluju na području Orahovice, pa se tako i ove sezone nudila pečena voletina s ražnja, kuhao se gulaš i čobanac, pekla riba i jeli kolači spravljeni po receptima starih baka, a brojni gosti mogli su svjedočiti i prvoj vaterpolo utakmici koju su odigrali članovi Vaterpolo kluba iz Osijeka.

( Preuzeto sa http://www.radio-orahovica.com )