Panonski biciklistički maraton

U cilju promocije Panonske Hrvatske, nove šire teritorijalne regije RH, te popularizacije biciklizma i ruralnog turizma, 8 županija koje čine navedenu regiju organiziraju drugi po redu biciklistički maraton. Maraton se vozi kroz osam županija NUTS II regije Panonske Hrvatske – startnu Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i odredišnu Vukovarsko-srijemsku županiju.  

Maraton je zamišljen kao tradicionalna sedmodnevna manifestacija, ove godine druga po redu, u razdoblju od 26. lipnja-subota (start u Karlovcu) do 1. srpnja-četvrtak (cilj u Iloku). Sudionici maratona su biciklisti iz svih klubova koji djeluju u gradovima i općinama Panonske regije, a uključuju se i biciklisti rekreativci koji su fizički spremni za sudjelovanje.  Pozvani su i biciklisti iz zemalja EU i susjednih država, a na prvom Panonskom biciklističkom maratonu su se odazvali biciklisti iz Republike Slovenije i BIH tako da je cijela manifestacija imala i međunarodni karakter. To ćemo ponoviti i ove godine.

Start maratona je u Karlovcu, ispred sjedišta Županije na Korzu, kao početne turističke znamenitosti maratona, a odmor biciklista organiziran je na Muljavi – atraktivnoj turističkoj destinaciji županije na ruti prema Sisačko-moslavačkoj županiji. Ciljna točka je najpoznatija turistička destinacija Vukovarsko-srijemske županije – Grad Ilok. Maraton se vozi svaki dan kroz jednu županiju, gdje se sudionici zaustavljaju na pojedinoj turističkoj lokaciji u svakoj županiji gdje ih pozdravljaju župani. U svakoj županiji prezentiraju se domaći proizvodi i turistička ponuda na prepoznatljivim turističkim lokacijama županija Panonske Hrvatske. Biciklisti-maratonci u svakoj županiji na spomen-obilježju palim braniteljima Domovinskog rata odaju počast i pale svijeću.

U Virovitičko – podravsku županiju sudionici maratona dolaze u ponedjeljak, 28.06.2010. Doček biciklista je u Virovitici u 11 h gdje će ih pozdraviti župan Tomislav Tolušić i tajnik Skupštine Ivan Horvat, te nakon toga idu prema Slatini gdje će ih u 12:30 h pozdraviti predstavnici Grada Slatine te je završnica kroz našu županiju na orahovačkom jezeru gdje će ih dočekati Biciklistički klub Lood iz Orahovice, te slijedi noćenje u odmaralištu Crvenog križa na Merkuru. Po odlasku sudionike će pozdraviti gradonačelnik Orahovice Josip Nemec. U utorak, 29.06.2010. u 9 sati kreće se iz Orahovice prema Kutjevu, te se izlazi iz Virovitičko – podravske županije, prema krajnjem cilju Iloku, gdje se dolazak sudionika maratona očekuje 1.7. 2010.

(Preuzeto sa http://www.ravidra.hr/)