Obilježavanje 18.obljetnice pogibije petorice hrvatskih vitezova

  U Orahovici, Velikom Rastovcu, Kotovima i Lađanskoj orahovačka koordinacija udruga proistekla iz Domovinskog rata organizirala obilježavanje obljetnice pogibije petorice hrvatskih vitezova. 20. svibnja 1992. petorica hrvatskih vitezova s orahovačkog područja, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Josip Klobučar, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković mučki su ubijeni u bosanskoj posavini. Ova petorica heroja u Modriči su položili svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a danas 18 godina poslije njihovi suborci i ratni prijatelji sjećaju se na tužne dane tih ranih devedesetih.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizirala je, naime, sjećanje na pogibiju ovih pet vitezova posjetivši njihova grobna mjesta te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u Velikom Rastovcu:  

– Ovi hrabri vitezovi, naša djeca dali su najsvetije od sebe za našu Domovini i mi to zasigurno nećemo zaboraviti dok smo živi, oni će u našim srcima živjeti vječno. Strašna je zapravo činjenica da 60% današnjih maturanata ne zna što je Ovčara, ne zna što se  događalo u Vukovaru, Osijeku…. Naš je zadatak da probudimo svijest tih mladih ljudi, da ih podsjetimo što smo sve proživjeli u ratu i kakve smo patnje prošli. Onaj tko ne zna svoju prošlost, nema niti svoje budućnosti. Mi, roditelji zahvalni smo svima koji dolaze na ova mjesta i s tugom i boli se sjećaju poginulih hrvatskih branitelja. – rekla je u Velikom Rastovcu predsjednica udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica, Marija Maračić.

 

Vladimir Grgurić