Izvorni suvenir „Ružica grad“

ORAHOVICA – Povodom obilježavanja Dana grada Orahovice, u nedjelju je u hotelu Ružica, predstavljen izvorni suvenir Virovitičko-podravske županije i grada Orahovice, Ružica grad. Suvenir je predstavila Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e, u nazočnosti  saborskog zastupnika Josipa đakića, župana Tomislava Tolušića, gradonačelnika  Josipa Nemeca, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, direktorice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martine Jakelić  i nekolicine uzvanika…

 

Prije predstavljanja izvornog suvenira Ružica grad, ravnateljica Bošnjak je ukazala na povijesne činjenice o samim počecima turizma u Orahovici, vezanim uz hotel Ružica, koji je nastao na temeljima starog svratišta željezničkih radnika koji su radili na Gutmanovoj pruzi, a izgradio ga je Leopold Špicer u secesijskom stilu još 1907. godine.

Potom je ravnateljica Bošnjak predstavljajući izvorni suvenir županije i grada Orahovice, Ružica grad,  kazala  da je financiran   sredstvima Ministarstva turizma iz programa Izvorni suvenir 2009. godine, a izradila ga je  renomirana pitomačka umjetnica Zlata Šokec uz ideju Sanje Bošnjak, te punu potporu župana Tolušića i gradonačelnika Josipa Nemeca. Suvenir prikazuje kapelicu Ružice grada kao dominantnog  dijela staroga grada, ostatke grada Ružica s karakterističnim ulazom u samo njezino središte, koje je bilo središte povijesnih zbivanja ovoga područja. Suvenir je izrađen od bijele gline, s djelomičnom crnom glazurom. Ružica grad je prepoznatljiva cjelina ovoga područja, Virovitičko-podravske županije, Slavonije, Hrvatske, te predstavlja prirodno-povijesnu vrijednost ovoga kraja, zaključila je Bošnjak.

„U gradu se dugo radi na razvoju turizma i dobro je da je taj napor prepoznala i županija“, kazao je gradonačelnik Josip Nemec, ističući kako samo prirodni potencijali ne mogu biti dovoljni u zadovoljenju turističke ponude, već je potrebno puno truda i rada. Zadovoljan izgledom izvornog suvenira, gradonačelnik  Nemec je zahvalio agenciji VIDRA što je upriličila prezentaciju u povodu Dana grada, 782 rođendana Orahovice. Zahvalio je također Agenciji i županiji Virovitičko-podravskoj na potpori u razvoju turizma na području grada.

Župan Tolušić  je zahvalio Ministarstvu turizma koje je prepoznalo potencijal projekta i financiralo ga, te gradu Orahovici koji je financijski pomogao  realizaciju projekta te podsjetio kako unazad  samo dvije godine naša županija nije imala nikakav suvenir, čak ni razglednicu. „Prošle godine izrađen je izvorni suvenir Rupnica, sada Ružica grad i na tome se neće stati. Pomagat ćemo i dalje u razvoju turizma u Orahovici, gradu kojega posjeti najveći broj turista, na području cijele županije“, kazao je župan Tolušić.

Saborski zastupnik Josip đakić, pohvalio je inicijativu za osmišljavanje suvenira grada Orahovice, bez kojega nema ni turističke promidžbe i istakao kako je dužnost svih da rade na promicanju turizma svih turističkih destinacija na području županije, jer kontinentalni turizam ima svoju budućnost. Također je izrazio vjeru kako izvorni suvenir Ružica grad neće biti i posljednji,  te da će Razvojna agencija u suradnji s turističkim zajednicama osmisliti nove inicijative koje će biti potkrijepljene općinskim, gradskim i županijskim proračunom, kako bi se što više ponudilo korisnicima kontinentalnog turizma.

Izvorni suvenir grada i županije, uz promotivnu brošuru sastoji se i od filma „Ružica grad“,  koji govori o procesu nastajanja suvenira,  te o osnovnim karakteristikama županije, grada Orahovice te, legendi o Ružica gradu i kneginji Ružici,  kojeg su snimili Matija Turkalj i Kristijan Toplak.

preuzeto s www.radio-orahovica.com