Grad Orahovica na Hrvatskom investicijskom forumu s dva projekta

ORAHOVICA – Dana 13.svibnja u Zagrebu je otvoren Hrvatski investicijski forum koji je organizirala EBRD (Europska investicijska banka ) i Vlada RH.  Forum je otvorio Thomas Mirow predsjednik EBRD te je u svom govoru podsjetio kako je EBRD od 1994. u Hrvatsku uložila više od dvije milijarde eura, a samo lani 242 milijuna eura u mala i srednja poduzeća. Banka je nedavno usvojila novu strategiju za Hrvatsku koja je usmjerena na ulaganja u korporativni, financijski sektor te infrastrukturu. Nakon njega, uzvanicima se obratila Predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da Hrvatska ima sve preduvjete da postane svjetska ulagačka destinacija.

 

Također je istaknula i da Hrvatska nudi ulagačima niz prednosti kao što su infrastrukturna opremljenost, izuzetan geoprometni položaj, kvalitetna i obrazovana radna snaga, konkurentan i atraktivan sustav poticaja i potpora za izravna ulaganja. U sklopu Hrvatskog investicijskog foruma održana su tri panela – ulagački potencijali Hrvatske, infrastruktura i zaštita okoliša te mogućnosti ulaganja u turizam.

Razvojna agencija VIDRA kao partnerska institucija  Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) anketirala je brojne poduzetnike te općine i gradove za sudjelovanje na ovom forumu, no samo je Grad Orahovica poslao prijavne obrasce i tako stekao pravo na sudjelovanje na Hrvatskom investicijskom forumu sa svoja dva strateška projekta: izgradnja sunčane elektrane i turistički kompleks “Jezero-Ružica grad-Hercegovac”, te na taj način zainteresirao više potencijalnih ulagača iz Europe za svoje projekte. Ispred Grada Orahovice, forumu su prisustvovali Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika, Saša Rister, direktor Ružice grada d.o.o. te Alan Grgić, voditelj projekta Sunčana elektrana.

(preuzeto sa www.ravidra.hr)