Susret Orahovica-Harkanj

ORAHOVICA – Osnovna škola Orahovica s osnovnom školom iz  mađarskog grada Harkanja surađuje već dvadesetak godina,pa su gosti iz Mađarske i ove godine posjetili  Orahovicu, a uz  druženje s kolegama  u  prijateljskoj Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić, izaslanstvo Harkanja, koje je vodio tamošnji gradonačelnik,  Istvan Bedy, primio je i gradonačelnik grada domaćina, Josip Nemec . Na sastanku dvojice gradonačelnika potvrđeno je da će se suradnja  orahovačke osnovne škole i osnovne škole iz  Harkanja,  proširiti   i na  suradnju dvaju gradova…


Kao domaćin susreta,  gradonačelnik Nemec je svom mađarskom kolegi predložio  proširenje  suradnju  kroz partnerstvo gradova Orahovice i Harkanja, potpisivanjem  Povelje o suradnji, A suradnja se, složila su se dva gradonačelnika, može temeljiti na  nizu sličnosti dvaju gradova, koje  bi ih mogle povezati na području kulture, ekonomije i turizma.

 

Domaćin, gradonačelnik Nemec, gostu je  s ponosom predstavio Orahovicu kao centar turizma Virovitičko-podravske županije i  grad koji će svoj razvoj temeljiti  na razvoju turizma, za koji ima bogate prirodne potencijale, ali i povijesno-kulturnu baštinu. Orahovačka vlast,  kazao je Nemec, rado će čuti i  prihvatiti bogata iskustva Harkanja u djelatnosti  turizma, a isto tako nada se razgovorima o otvaranju  novih mogućnosti gospodarske suradnje.

 

I harkanjski gradonačelnik,  Bedy , spremno je prihvatio ponudu o suradnji,  i istaknuo kako vjeruje da će Hrvatska čim prije u Europsku uniju, u kojoj će tada Drava prestati biti granica dviju država.. Bedy je ocijenio da bi Povelja o suradnji Orahovice i Harkanja  mogla biti potpisana već sljedeće godine.

 

žU mađarskom  izaslanstvu, pored gradonačelnika Horvata, bili su još i ravnatelj  harkanjske osnovne škole, Tamas Horvat, predsjednica i dopredsjednica Hrvatske manjinske samouprave u Harkanju, Zsuzsa Greges i đurđica Geošić Radošnai, koje su, kao  nastavnice hrvatskog jezika u  Harkanju, i počele suradnju s orahovačom osnovnom  školom.

Marija Bačmaga

preuzeto s www.radio-orahovica.com