Obilježavanje Dana grada

ORAHOVICA – Blagdan Našašća sv Križa, o3. svibnja, u Orahovici se slavi  kao Dan grada i  zaštitni dan orahovačke župe. Ove će godine Dan grada biti obilježen trodnevnim sadržajima, koji počinju u subotu, 01.svibnja, u 13,00 sati , prvosvibanjskim druženjem na Jezeru, gdje će za sve sudionike biti pripremljen grah…Istoga dana, i na istoj lokaciji, ali u  15,00 sati, viteškim vještinama, predstavit će se orahovačka udruga Red vitezova Ružice-grada, a  za 17,00 sati najavljeno je  natjecanje u računalnim igrama, LAN party, koje organizira  udruga INFOR.Prvosvibanjska večer bit će u zabavno-glazbenom ozračju  uz koncert Zlatka Pejakovića u središnjem gradskom parku  

Središnji sadržaj obilježavanja Dana grada je  Svečana sjednica  najavljena za nedjelju, 02. svibnja u 14,00 sati. Na sjednici, na kojoj domaćin, gradonačelnik Josip Nemec,  očekuje i  brojne uzvanike,  bit će uručena  javna gradska priznanja  fizičkim i pravnim osobama koje su svojim radom zadužile i promovirale Grad Orahovicu. Ove godine , po Odluci Gradskog vijeća,  dodijeljeno je  sedam gradskih priznanja: dvije Plakete, zlatna i srebrna, i pet Zahvalnica.

Zlatna plaketa dodijeljena je  tvrtki Ciprijanović d.o.o. iz Beljevine, a  Srebrna plaketa obrtu Hidrodom iz Orahovice. Dodijeljene Zahvalnice Gradskog vijeća, na Svečanoj sjednici u nedjelju, primit će: Mjesni odbor „Doljani“,  Stanko Jović,  Zlatica KurbegovićNK „DOŠK“ iz Dolaca, i  Ivan Perković iz Francuske.

Svečanu sjednicu u kino-dvorani, izravno će prenositi i Radio Orahovica.

Sadržaji obilježavanja Dana grada, u nedjelju, 02. svibnja, počet će u 09,00 sati mini rukometnim turnirom u školskoj dvorani, za  09,15 najavljeno je   otvaranje  Kolonija slikara amatera, a  potom će , u 13,00 sati početi prezentacija Izvornog suvenira Ružica grad i ruralnog turizma.

Nakon  Svečane sjednice, u 16,0o sati u nedjelju, pozornost Orahovčana i gostiju privući će zanimljivi sadržaj, Grofovski lov, a on će,  uz  odlazak u lov, te povratak lovaca i posvetu lovine u gradskom parku, trajati do 17,00 sati.

Navečer u nedjelju, 02. svibnja, u 20,00 sati, u dvorani kina "Papuk" Orahovica počet će kulturno-umjetnički program uz nastup Pjevačkog zbora „češka beseda“  iz Virovitice,  Gradskog pjevačkog društva „Zrinski“ iz Slatine, Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Lisinski“ iz Našica i domaćina, KUD-a Orahovica.

Budnicom  će u ponedjeljak, 03. svibnja,na Blagdan Našašća sv Križa, Dan grada i zaštitni dan orahovačke župe,   članovi Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica,  pozdraviti taj ,za sve građane  Grada Orahovice, ali i za sve župljane orahovačke župe, svečani dan.

Predstavnici  gradske vlasti i udruga iz Domovinskog rata položit će vijence kod spomena obilježja u središtu Grada i kod križa na  gradskom groblju,  odajući počast  poginulima u borbi za hrvatsku slobodu.

Središnja svečanost proslave  blagdana Našašća sv. Križa je Sveta misa u  župnoj crkvi . Na  misnom slavlju koje će početi u 11,00 sati, biskup Požeške biskupije, dr Antun Škvorčević, podijelit će Sakramenat sv. Potvrde  82-ojici  mladih župljana i župljanki orahovačke  župe.

Blagdansko poslijepodne bit će u znaku zabavnih kirvajskih, kao  i športskih sadržaja u revijalnoj utakmici, u 17,00 sati,  između  domaćeg, NK Papuk i NK Osijek.

(preuzeto sa www.radio-orahovica.com)