Statue sajma za najbolja vina “Kutjevu” i “Feravinu”

 

Unatoč recesiji koja je teško pogodila poljoprivredu prošle godine, sadile su se nove površine vinograda i proizvodilo vino, a najbolji vinogradari i vinari iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije i Austrije svoja su vina i rakije, svoju opremu i uređaje za vinogradarstvo i vinarstvo u četvrtak izložili na 17. Međunarodnom sajmu vinogradarstva, vinarstva i voćarstva "Slavin 2010." u Orahovici.

Više od 220 izlagača svoje je proizvode izložilo u lijepo uređenom izložbenom prostoru sportske dvorane Školskog centra u Orahovici, gradiću koji će sve do subote biti okupljalište prijatelja dobre kapljice. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a prema predviđenom protokolu na prigodnoj svečanosti u 11 sati trebao ga je otvoriti bivši predsjednik Stjepan Mesić, kojega su zimske nepogode spriječile da stigne do svoje rodne Orahovice. Najuspješnijim vinarima dodijeljene u zlatne i srebrne medalje i priznanja.

– Iako živimo u teškoj ekonomskoj krizi, uspjeli smo sačuvati, ali i povećati ukupnu površinu izlagačkog prostora te tako sajmu učvrstiti poziciju na sajamskom tržištu. U idućem razdoblju "Slavin" bi trebao postati promotor razvoja seoskog gospodarstva, turizma i očuvanja tradicijskih vrijednosti Slavonije i Baranje pa želimo da se svake godine održava u jednoj od pet slavonsko-baranjskih županija – naglasio je Franjo Kukuruzović, osnivač i direktor "Slavina".

Izlagače i posjetitelje pozdravili su: gradonačelnik Josip Nemec, dožupan Zvonimir Koić, Josip Novogradec, predsjednik ŽO komore Virovitica, Milan Vanđura, tajnik Županijske komore HGK Virovitica, i Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede Petra čobankovića, koji je prigodnim riječima i otvorio orahovački sajam. Stručna komisija za ocjenjivanje vina vinarima je dodijelila 19  zlatnih i 42 srebrne medalje te 29 brončanih plaketa i osam priznanja. Statuu za najbolje suho vino dobilo je vino Građevina De Gotho 2008. tvrtke Kutjevo, a statua za najbolju frankovku ponovno je pripala Feravinu iz Feričanaca.

U konkurenciji jakih alkoholnih pića dodijeljeno je sedam zlatnih i tri srebrne medalje, sedam brončanih plaketa i pet priznanja, a OPG Blanke Jović osvojio je statuu sajma za najbolju rakiju šljivovicu.

(preuzeto sa www.viroviticaonline.com)

(Dragutin Šantoši/Večernji list)