Priprema projekata za EU Fondove

ORAHOVICA – Informiranost i dobra pripremljenost značajne su pretpostavke za sudjelovanje na natječajima predpristupnih fondova, pa je radi toga s početkom ove godine osnovano gradsko Povjerenstvo za pripremu programa za predpristupne fondove, koje bi, u suradnji s konzultantskom kućom SINTAGMA, trebalo pravovremeno na natječaje različitih EU fondova kandidirati kvalitetne i dobro pripremljene gradske projekte…

Kako je SINTAGMU kao  konzultantsku kuću Grad izabrao već ranije i s njom dogovorio financiranje u  određenim postotcima, ali samo za projekte koji „prođu“ na natječajima, vlasnica SINTAGME, Senka Vranić, na radnom sastanku s novoizabranim Povjerenstvom nastojala je predstaviti otvorene natječaje i definirane projekte koji će ući u natječaje za 2010. godinu, te obećala da će u operativnom dijelu kandidiranja  gradskih projekata na različite natječaje dati potporu i pomoći pri izradi istih. Ukazala je i na važnost osnivanja Lokalne akcijske grupe ( LAG ), čemu su  prethodno već potporu dali načelnici i tri, Gradu susjedne općine.

Gradonačelnik Josip Nemec istaknuo je kako upravo gradska vlast od  izabranog konzultanta očekuje pravovremenu informaciju  o raspoloživim sredstvima određenih fondova da bi bilo moguće pripremiti konkretne projekte. Isto tako, kazao je gradonačelnik,  konzultant treba Povjerenstvo  upoznavati s  propisima i pravilima potrebnim za realizaciju ideja koje Grad namjerava kandidirati na raspisane natječaje EU fondova, pa i kompletirati svu potrebnu  dokumentaciju, dakle voditi pripremu dokumentacije do kandidiranja na natječaj.Usporedo s konzultantskom kućom SINTAGMA, Grad će također nastaviti suradnju s Agencijom za  regionalni razvoj VIDRA Virovitičko-podravske županije, posebno u  projektima koji nisu samo lokalnog, gradskog karaktera, već obuhvaćaju i susjedne jedinice lokalne samouprave, odnosno šire područje Županije.

Gradonačelnik Nemec i  predsjednik Povjerenstva za pripremu programa za  predpristupne fondove, Saša Rister, članovima Povjerenstva i konzultantici Vranić predstavili su  i neke od projekata koje Grad namjerava kandidirati na raspisane natječaje, kako EU fondova, tako i  ministarstava Vlade RH, a u  čemu očekuje savjetodavnu i operativnu pomoć konzultantice Vranić. Po ocjeni gradonačelnika, ukupna vrijednost projekata planiranih za kandidiranje na natječaje bit će oko  200 milijuna  EUR-a.

U Povjerenstvo za  pripremu programa za  predpristupne fondove imenovani su: Saša Rister, za predsjednika, te za članove: Josip Nemec, Darko Žužak, Mario Kršćanski, Slobodan Lukić, Alica Fofonjka, Tomislav Katalinić, Zoran Stošić , Alan Grgić, Zvonko Nađ i Slavko Hećimović.

Marija Bačmaga za Orahovački glasnik