Osnovana Lokalna akcijska grupa

ORAHOVICA – Na sastanku s koordinatoricom provedbe Programa ukupnog razvoja za Grad Orahovicu i općine čačinci, Crnac i Zdenci,  vlasnicom  konzultantske tvrtke SINTAGMA, Senkom Vranić, gradonačelnik i dogradonačelnik Orahovice, Josip Nemec i Darko Žužak, i načelnici  općina Crnac, čačinci i Zdenci, Mato Damjan, Mirko Mališ i Mato Barukčić, dali su podršku inicijativi za  osnivanje Lokalne akcijske grupe.
Riječ je o dijelu programa jedne od mjera  koja je u skladu  s predpristupnim programom IPA i konkretno se odnosi na  ruralni razvoj, te je  nadležna  za  provedbu IPARD programa. U sklopu toga programa, kazala je koordinatorica Vranić, bit će osigurana i sredstva  za osnivanje Lokalnih akcijskih grupa…

Kroz Lokalnu akcijsku grupu, predstavnici četiri jedinice lokalne samouprave orahovačkog područja nadaju se kako će zajednički lakše kandidirati programe i doći do sredstava iz predpristupnih fondova, namijenjenih  razvoju manjih, ruralnih sredina.
Kordinatorica Vranić  drži da je dobar temelj realizaciji očekivanih potpora   postojeći Program ukupnog razvoja, kojeg su prije dvije godine zajednički izradili Grad Orahovica i  općine Crnac, čačinci i Zdenci, a veći dio provedbe  toga programa trebao bi biti kroz Lokalnu akcijsku grupu.
Konačna odluka o osnivanju Lokalne akcijske grupe  za  te četiri jedinice lokalne samouprave ipak je na gradskom, odnosno općinskim vijećima, a ona bi, prema očekivanjima, svoje odluke trebala donijeti do kraja tekuće godine, kako bi već s početkom sljedeće orahovačka Lokalna akcijska grupa mogla ući u pet prioritetnih u RH, kazala je Senka Vranić.