Intervju gradonačelnik Josip Nemec.

ORAHOVICA – Orahovački glasnik od ovog broja donosit će intervju s gradonačelnik Orahovice Josipom Nemecom, intervjue ćemo prenositi i na našim stranicama. Razgovarat će se o aktualnoj problematici, gospodarstvu, novim investicijama,športu i kulturi. O svemu onome što jedan gradonačelnik mora znati. Za ovaj broj Glasnika odabrali smo šest aktualnih pitanja:

Hoće li radovi na izgradnji obilazne prometnice oko centra biti gotovi do kraja godine?
Hoće kako ne. Moraju biti gotovi. Posadit ćemo i zelenilo i raslinje. činjenica da ima još posla, ali glavnina je završena od asfaltiranja ceste i nogostupa te postavljenja rasvjeta. Cesta će biti dvosmjerna sa svim obilježjima koja su potrebna. Očekuje nas i rješavanje „papirologije“, no sve ćemo to obaviti do kraja godine. Cesta kroz središte Orahovice najkasnije će biti zatvorena za Dan grada.

Razmišljate li gradonačelniče o uvođenju naplate parkiranja ?
Ove godine sigurno ne, a naredne godine više ne nego da. Razlog je jednostavan. Ta investicija u gradu još uvijek je ekonomski neisplativa. Naime, prema broju automobila u Orahovici koji su registrirani, nema načina da se grad kao investitor , od naplate parkirališta isfinancira, no nisam rekao da o tome ne razmišljamo. U budućnosti sigurno da.

Grad Orahovica dobit će novi semafor. Na križanju ulica Stjepana Mlakara, bana Jelačića i  Branka Jaklića, pješaci će ubuduće ulicu prelaziti, čekajući zeleno svijetlo ?
Da, tvrtka Elektromodul iz Osijeka izvest će ove radove, vrijednost koji je oko 200 tisuća kuna. Što želimo s novim semaforom? Želimo definitivno našim građanima donijeti novu sigurnost, posebice djeci, zato smo i izgradili nove nogostupe, ali isto tako želja nam je i  usporiti promet posebice teretnih vozila. Vozači će sada više brige morati voditi koliko i kako voze. Ova investicija također bi trebala biti gotovo do kraja tekuće godine.

Hoće li i ove godine orahovački umirovljenici, koji primaju mirovinu manju od dvije tisuće kune dobiti Božićnicu ?
Naravno da će dobiti. Svaki umirovljenik koji nema mirovinu veću od dvije tisuće kune dobit će 100 kuna Božićnice, a svoj će status morati dokazati posljednjim odreskom mirovine. Novci su u proračunu osigurani. Nikako ne smije zaboraviti i spomenuti da će Božićnicu dobiti i „socijala“. čak razmišljamo da ukoliko dođe do potpunog kolapsa KIO Keramike na neki način pomognemo i tim ljudima.

I još dva pitanja  za ovaj broj !

Sat u središtu grada, kojeg je gradu donirala orahovačka HVIDRA napokon će biti popravljen!
Tvrtka iz Samobora popravit će sat za 17 tisuća kuna + PDV. To nisu mali novci, no želimo u novu godinu ući s točnim i popravljenim satom. Građani su naviknuli na ovaj sat u središtu gradu i nije u redu da su četiri strane pokazivale različito vrijeme. I postolje će biti novo tako da možemo reći da ćemo dobiti gotovo potpuno novi sat.

I za kraj ovog razgovora. Doček Nove godine ?
Doček Nove godine postao je kultni sadržaj našeg grada. Imali smo prvi sastanak Povjerenstva i Odluka je donesena da će dočeka biti. Našim sugrađanima priredit ćemo ponovo besplatnu pečenu  voletinu. Podići ćemo šatore koji će biti grijani, osigurati dobru glazbu. To naši sugrađani zaslužuju – zaključio je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.