Edukacija o ruralnom turizmu

ORAHOVICA – U organizaciji VIDRE Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Ministarstva Turizma, u Orahovici na Merkuru održava se dvodnevni seminar o ruralnom turizmu, koji je počeo jučer. Nije slučajno da je Orahovica  domaćin seminaru, kazala je u pozdravnoj riječi ravnateljica Agencije, Sanja Bošnjak, budući je Orahovica, središte turizma na području županije, ali i šire regije. Prošle godine je  izrađen master plan razvoja turizma VPŽ i ove godine prvi puta su bespovratnim sredstvima direktno poticani  projekti za razvoj turizma  kroz različite mjere za izravna ulaganja u kapacitete…

Trend će biti nastavljen i slijedeće godine, budući Virovitičko-podravska županija ima sve prednosti i potencijale  za razvoj turizma, naglasila je Sanja Bošnjak.

Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, u ime domaćina, izrazio je zadovoljstvo što  je upravo Orahovica izabrana za mjesto održavanja seminara, ističući  kako cijela županija, tako i grad Orahovica, leže na velikom turističkom potencijalu , koji je istina, neiskorišten, ali konačno se shvatilo da i u toj grani privrede ima prostora u kojem možemo naći sebe, kazao je gradonačelnik Nemec. U prigodi početka seminara, Vesna Rajković načelnica Odjela za zaštitu turističke resursne osnove i održivi razvitak u Ministarstvu turizma,  o turizmu u seoskom prostoru kazala je,  kako  u zadnje vrijeme često boravi na području županije Virovitičko-podravske, koja se na zadovoljstvo svih uključila u isplatu bespovratnih sredstava za potporu razvoju turizma. U tijeku je obrada tri kreditna zahtjeva za seoskim turizmom, koji bi do Nove godine trebali biti realizirani. Uočljivi su stidljivi pomaci, ali potencijala kako prirodnih tako i kulturnih, ima puno koje treba iskoristiti, naglasila je načelnica Vesna Rajković.

U radu seminara – radionice sudjeluje dvadesetak vlasnika registriranih OPG-a za seoski turizam, najviše ih je sa šireg orahovačkog područja, a jučer su pratili predavanja prof. Romane  Franjić sa zagrebačke škole za menadžment, prodekanica za razvoj, i Vesne Rajković načelnice Odjela za zaštitu turističke resursne osnove i održivi razvitak u Ministarstvu turizma. Danas sudionici seminara slušaju predavanja o organizaciji cjelodnevnog boravka gosta na seoskom gospodarstvu, te o tradicijskim elementima ponude, o kojem govori dr. sc. Eduard Kusen, a  prof.dr.sc.Mirna Leko Šimić će govoriti o organizaciji marketinga u ruralnom turizmu.

preuzeto s www.radio-orahovica.com