Orahovica dobila osnovnu glazbenu školu

ORAHOVICA – Vijest da je i Orahovica dobila glazbenu školu, obradovala je mnogu djecu i njihove roditelje, jer je do sada postojala mogućnost učenja sviranja glazbala samo privatno kod nastavnika glazbenog odgoja…

Već duže vrijeme gradska je vlast zajedno s ravnateljstvom osnovne škole, nastojala osnovati glazbenu školu, a u tom vremenu osnovna glazbena znanja djeca su stjecala u Našicama ili Slatini. Sada je tomu kraj, jer je u Orahovici osnovana glazbena škola kao Područni odjel  Osnovne glazbene škole Satina. Zadovoljstvo pokretanjem rada škole ne skrivaju ni učitelji glazbene kulture kao ni roditelji i djeca kojih je na prijemnom ispitu bilo  puno više nego je sadašnji kapacitet škole.

Prije početka rada škole, održan je sastanak ravnatelja Osnovne glazbene škole iz Slatine, Antonia Brzice i voditelja Područnog odjela u Orahovici, Dražena Kovačevića, Maje Škraba, ravnateljice orahovačke osnovne škole,  u prostoru koje je organizirana nastava glazbene škole, te gradonačelnika Josipa Nemeca. Tada je rečeno kako je Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i športa izdalo odobrenje za  održavanje nastave klavira, tambura, gitare i obveznog predmeta solfeggia. Iz gradskog proračuna školi su odmah namijenjena sredstva kojima će biti kupljena gitara.

Dvadeset i šestoro malih polaznika,  uzrasta trećih i četvrtih razreda, od 17. rujna, polaznici su prvog razreda Osnovne glazbene škole. „ Djecu smo podijelili u dvije grupe za nastavu solfeggia jer je tako lakše raditi, a učenje glazbala za svako dijete je individualno“, kaže voditelj Dražen Kovačević,  koji predaje  solfeggio i tambure. Učenje gitare predaje nastavnik Viktor čelant, a klavir i tambure nastavnik Marin Bučković.

„Djeca s puno volje  i bezbrižno dolaze na nastavu i do sada nisam primjetio da im je teže učenje nota od glazbala“, govori voditelj  Kovačević.
„Nastava se održava dva puta tjedno po dva školska  sata, a kako su djeca nadarenost za glazbu pokazala  već na prijemnom ispitu, vjerujem da će po završetku škole  biti dobri glazbenici“.

Lea Gmajnički kod kuće ima instrumente i budući da stariji brat zna svirati, i ona je poželjela naučiti svirati klavir, kazala je. Andrea Andelfinger se odlučila za tamburu jer voli glazbu i pjesmu.
„Baš sam željela nešto naučiti svirati i izabrala sam tamburu. Nije mi teško i zanimljivo je“,
kazala je Anamarija Miloloža.  

Voditelj Kovačević  očekuje da bi već iduće godine mogao biti upisan još jedan prvi razred, prije svega, što interes djece postoji, a završetak osnovne škole dobar je osnov, istaknuo je Kovačević,  ukoliko se netko od današnjih učenika opredijeli i za srednju glazbenu školu.

za www.radio-orahovica.com Gordana Jajčanin