VODENE KOZICE POHARALE ”PALčIć”

Vodene kozice, prijelazna bolest uglavnom kod djece, ove je godine uhvatila ''zamah'' i poharala orahovački dječji Vrtić Palčić:

Ovakvu količinu oboljelih od vodenih kozica u našem vrtiću već dugi niz godina nismo imali, čak bih se usudila reći nikada u  povijesti. Od ukupno 129 djece koliko pohađa vrtić, do sada je oboljelo 70 i mi smo tu doista nemoćni. Dijete kada dobije ovu bolest tri tjedna mora boraviti kod kuće, odnosno dalje od ostale djece da se bolest ne bi proširila. čini se da je sve ovo došlo u jednom valu   pa je zato toliki broj. No, mi i dalje normalno radimo s ostatkom djece koja nemaju kozice i oni redovno dolaze i rade, igraju se. Širenje bolesti još uvijek je moguće. Imamo djece koja još uvijek nisu oboljela, a redovno su u vrtiću i lako je moguće da se kozice pojave naknadno. Veseli to što se djeca vraćaju i vrlo brzo odoljevaju bolesti to potvrđuje i naša upozorenć oko zaštite te potpuno  pri državanje liječničkih uputa.

U razgovoru sa tetama koje su godinama u vrtiću kao i ponekim djelatnicama vrtića dobili smo potvrdu kako se ovakva ''epidemija'' ne pamti već godinama :

Sjećam se jedne godine kada je jako velik broj djece imalo vodene kozice, no kao ove godine još nije bilo. Gotovo svako drugo dijete odlazi kući na oporavak. – rekla je dugogodišnja spremačica u Palčiću Kaja Šimić.

čekanoice kod liječnika – pedijatra su pune, roditelji su već upućeni što i kako raditi, odnosno na koji način pomoći svojoj djeci da se što prije i bezbolnije riješe ove nezgodne bolesti :

Od strane liječnika, a i vrtića dobili smo upute kako se nosti s vodenim kozicama, a i sami već ponešto znamo budući da smo to također preboljeli, ali i česta je bila pojava da bolest prijeđe i na nekolicinu roditelja koji to nisu preboljeli dok su bili djeca. – riječi su jednog od  roditelja Saše Ristera.

Zaštita od vodenih kozica je već gotovo svima poznata, pedijatar u orahovačkom Domu zdravlja dr. Ante Krešić podsjetio je da se ova bolest kod djece najprije primjeti pojavom lagane prehlade, glavobolje te odbijanjem hrane od strane djeteta. a tek nakon toga izbijaju vodeni plikovi. Trajanje bolesti ovisno je o imunitetu djeteta, a najlakše vodene kozice preboljavaju upravo djeca od 3-5 godina čiji oprovak traje oko 10-ak dana, zaključio je dr. Krešić.