ORAHOVAčKI OSNOVCI ODALI POčAST VUKOVARSKIM ŽRTVAMA

Posebna grupa naprednih povjesničara petog i šestog razerda, članovi sata dodatne nastave povijesti 7. i 8. razerda te grupe hrvatskog jezika za sve razrede orahovačke osnovne škole Ivane-Brlić Mažuranić uz podršku su svojih mentora pokrenuli projekt ''Sjećanje na Vukovar''. Projekt je posvećen vukovarskim žrtvama, a vrhunac je bio posjet orahovačkih osnovaca gradu Heroju i svim mjestima vukovarske tragedije :

U sklopu projekta učenici su napravili jedan prekrasan pano u holu škole i podno njega postavili lampion u sjećanje na žrtve Vukovara i  Ovčare. Ono što je sve na s voditelje najviše dirnulo je činjenica da ova djeca nisu bila niti rođena kada se odvijala vukovarska tragedija, a s toliko su ljubavi i osjećaja prionuli ovom projektu i napravili potez koji će se dugo pamtiti. Naime, svi smo mi zajedno proteklog vikenda putovali u Vukovar i obišli smo sve lokacije tragedija, od Ovčare do memorijalnog groblja i Vukovarske bolnice pa sve do križa na Dunavu, a djeca su, svaki od njih, svojom inicijativom ponijeli sa sobom lampion i na svakom od tih mjesta ih položili. – rekla je jedna od voditejica projekta, profesorica povijesti Marija Knežević.

Uz proesoricu Knežević radile su još nastavnice Mirjana Bartolić i Radmila Sokač, a na projektu je sudjelovalo ukupno 44 učenika od 5. do 8. razreda. Učenica osmomg razreda i glavna urednica školskog lista Ivona Lizačić posebno je bila dirnuta svakom pričom u Vukovaru, a posebno je se dojmila priča te lik i djelo  legendarnog vukovarskog radio izvjestitelja Siniše Glavaševića:

– Domila me se svaka njegova riječ, njegova nćvjerojatna hrabrost i neizmjerna ljubav prema svome gradu. Nakon svega što smo vidjeli u Vukovaru, ovaj grad i njegova priča ostat će zauvijek u mom srcu. – rekla je Ivona.

Bila su ovo dakle, hvale vrijedna akcija i projekt orahovačkih osnovaca koji su pokazali kako se Domovinski rat i sve tragedije koje su se dogodile hrvatskom narodu nikad neće i ne smiju zaboraviti.

 orahovacki_osnovci_uz_svoj_pano