SUSRET PRIPADNIKA PRVOG NAORUŽANOG SASTAVA PRIčUVNE POLICIJE POLICIJSKE POSTAJE ORAHOVICA

Pripadnici prvog naoružanog sastava pričuvne policije Policijske postaje Orahovica, okupili su se jučer,  da bi obilježili sedamnćstu obljetnicu  toga, za  obranu Orahovice, značajng događaja.„ Naoružavanje pričuvnog sastava policije bilo je početak obrane Orahovice“, kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Orahovice, Emil Kurbegović.

Kurbegović je također kazao da postrojba pričuvne policije nije počinila ništa čega bi se njeni pripadnici trebali sramiti, već svi mogu biti ponosni na svoju borbu i svoje suborce. Ustvrdio je također da je iz toga sastava „proizašla Specijaln policija, Zbor narodne garde,  132. brigada Hrvatske vojske, te Domobranska bojna“.

Podsjećajući na  18. listopada 1990. godine, vrijeme naoružavanja pričuvnog sastava policije, gradonačelnik, Josip Nemec,  zapitao je: „što bi bilo da toga dana nije osnovana postrojba pričuvne policije“? Kazao je, kako su već od prvog dana, pripadnici  pričuvnog sastava bili spremni oružjem braniti svoj kraj i svoju Domovinu.

„Tim ste činom pokazali veliku hrabrost i odanost svojoj Domovini, koju je trebalo braniti“, poručio je slavljenicima župan, dr Stjepan Feketić, dok je Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti,  prenoseći čestitke ministrice, Jadranke Kosor,  obraćajući se pričuvnim policajcima, poručio  da su oni „nukleus iz kojeg je stvorena pobjednička hrvatska vojska“.

„Trebalo je  snage, hrabrosti i odvažnosti, da se  krene u realizaciju velikih zadaća   stvaranja i obrane Domovine“, kazao je saborski zastupnik, Josip đakić, a tu je odluku, predsjednik Sabora, Vladimir Šeks, nazvao „ispravnom odlukom, koja je stvarala povijest hrvatskog naroda“. Zaslugu orahovačkih pričuvnih policajaca, koji su 18. listopada 1990. prvi  naoružani, predsjednik  Sabora, Šeks, ocijenio je tim većom, jer su  preventivno djelovali, a „da nije bilo takvog, preventivnog djelovanja u obrani, „pitanje je kakva bi se povijest danas pisala“, kazao je Šeks.

Gradonačelnik Nemec, zaključio je, kako će  nastojati da  se i  u budućnosti,  s mnogo pozornosti obilježavaju datumi  vezani uz Domovinski rat, jer su to zaslužili oni koji su u njemu sudjelovali,  posebno oni koji su braneći Domovinu, dali svoje živote.