PIANINO ZA OSNOVNU ŠKOLU ORAHOVICA

Nesvakidašnji doživljaj, Orahovčanima su u nedjelju, u župnoj crkvi Našašća sv Križa, priredili Zagrebački operni solisti, koncertom, na kojem su izveli operne arije iz djela Mozarta, Puccinija, Rossinija, Verdija i Zajca.Izvođače, Miljenku GRđAN, Marijanu ŠOKčEVIć, Tvrtka STIPIćA, Alena RUŠKA i Ivicu TRUBIćA, pratila je Mira FILES-ŠIMATOVIć, na pianinu, kojeg je Osnovnoj školi „Ivane Brlić Mažuranić“, darovao Hrvatski kulturni klub, uz angažiranje njegova voditelja, Šime ŠIMATOVIćA.Darovanje pianina orahovačkoj školi uklopljeno je u akciju, kojom Hrvatski kulturni klub pomaže glazbalima, manje razvijena i ratom pogođena područja u Hrvatskoj.

Darovnica pianina upravo je i bila prigoda za koncert Zagrebačkih opernih solista, operne arije kojih su oduševile Orahovčane, budući se većina  njih, po prvi puta „uživo“ susrela s takvom vrstom glazbe.

A ta bi glazba, kako je istaknuo član Zagrebačkih solista, trebala, prezentacijom na darovanom glazbalu, biti još dostupnija mladim Orahovčanima. Izrazio je Trubić i želju da netko od mladih Orahovčana, bavljenje glazbom izabere kao svoj životni poziv.

Hrvatskom kulturnom klubu na daru je zahvalila ravnatejica orahovačke osnovne škole, Maja Škraba, a zahvala je upućena i gradskoj vlasti, koja je darovani pianino namijenila Školi. U ime Grada, donatorima i izvođačima, zahvalio je gradonačelnik, Josip Nemec, i uručio gostima prigodne darove.Koncert i darovanje glazbala, u župnoj su crkvi uslijedili nakon misnog slavlja na kojem su orahovački osnovnoškolci i srednjoškolci, molitvom za uspjeh u školi, obilježili početak još jedne školske godine.S učenicima su molili i njihovi roditelji, nastavnici i vjeroučitelji. Uz „zaziv Duha Svetoga“, učenici su na oltar u crkvi, simbolično prinijeli darove svoje školske svakodnevice: školsku torbu, imenik, matematički pribor, loptu i Bibliju.