PONOVO PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZBOG SUŠE U SRPNJU I KOLOVOZU

Zbog različitih elementarnih nepogoda, župan Virovitičko-podravske županije, Stjepan Feketić, ove je godine čak šest puta proglašavao elementarnu nepogodu, za područje cijele Županije, ili samo  neka područja.

Do,ovoga tjedna proglašene elementarne nepogode  za područje cijele Virovitičko-podrvaske, gradsko i općinska povjerenstva za procjenu šteta od el. nepogoda, obračunala su štete prema ranijima prijavama, a koje su nastale kao posljedica suše u vrijeme sjetve jesenskih i proljetnih kultura, te tuče.

Na području Grada Orahovica, prema izračunu Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od el. nepogoda, šteta  od suše iznosi 1 milijun 71.842 kune: 582.503,90 kuna iznos je štete  kod pravnih osoba, a 489.338,10 kuna izračunata je šteta prema prijavama fizičkih osoba.

Područje Grada Orahovica, dijelom je bilo zahvaćeno i tučom, koja je  pričinila štetu od 1 milijun 90.178,07 kuna: 335.523, 10 na poljoprivrednim površinama kojima gospodare pravne, a 754.654,97 kuna, na površinama kojima gospodare  fizičke osobe.

 

Župan, dr Stjepan Feketić, u  utorak, 21. kolovoza, proglasio je elementarnu nepogodu –sušu za područje Županije, uzrok koje je „nedostatak oborina tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, te visokih temperatura zraka, zbog čega je došlo do  velikih šteta na svim jarim kulturama, povrću, livadama, pašnjacima, trajnim nasadima, ribnjacima i šumskim sadnicama“ , te  obvezao  povjerenstva za procjenu šteta od el. nepogoda u jedinicama lokalne samouprave da što prije procijene štete i procjenu dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta pd el. nepogoda.

U  gradskoj upravi u Orahovici, građani mogu prijavljivati štetu do kraja tekućg mjeseca, radnim danom, u vremenu od 07,00 do 15,00 sati, u sobi broj 14.