SPOMEN PLOčA DR JOSIPU POLJAKU

U povodu 115. godišnjice rođenja i 45. godišnjice smrti, Orahovčaninu, dr Josipu Poljaku, postavljena je spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući.

Dr Poljak je prvi školovani hrvatski speleolog, geolog i planinar, koji je čitav svoj radni vijek posvetio  geologiji, istraživao je podzemni i nadzemni krš, od Papuka, Istre, Velebita, Dinare… do Dubrovačkog kraja.Bio  je urednik časopisa Hrvatski planinar, autor je priručnika za planinare-Vodič po Velebitu, bio je osnivač foto-sekcije pri Hrvatskom planinarskom društvu, a zajedno s Dragutinom Gorjanovićem Krambergerom, osnovao je Odbor za istraživanje špilja, u okviru Geologijskog povjerenstva Kraljevine Hrvatske i Slavonije u Zagrebu.

Spomen ploču na rodnoj kući dr Poljaka, postavljenu na inicijativu Grada Orahovica i Matice hrvatske, Ogranka Orahovica, otkrio je, učenik i dugogodišnji suradnik poznatog hrvatskog prirodoslovca, dr Srećko BOŽIčEVIć, uz nazočnost unuka dr Poljaka, Branimira POLJAKA, te inicijatora postavljanja spomen-ploče, predsjednika Matice hrvatske Orahovica, Zorislava MILKOVIćA i dogradonačelnika, Jurja FOFONJKE.