UDRUŽIVANJEM DO RADOVA U GRADU

„U prošloj je godini, u orahovačkom Udruženju obrtnika otvoreno 24 obrta, a zatvoreno je 28,  pa je broj obrtnika, članova Udruženja ostao na nivou prethodnih godina, između 195 i 200“,  izvijestio je članove Skupštine, na sjednici, predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica, Karl ŠAFER.Najviše je otvoreno ugostiteljskih i trgovačkih obrta, ali je tih kategorija obrta najviše i zatvoreno, no optimističan je podatak da je otvaranje proizvodnih obrta zabiježilo pozitivan pomak nad zatvanjem takvih obrta.

Budući, neki od članova Udruženja nezadovoljstvo izražavaju i činjenicom da teško dobivaju poslove u Gradu, posebno kada je riječ o građevinskim poslovima, tu tvrdnju odbacio je predsjednik Udruženja, Šafer, obrazlažući kako orahovački obrtnici za  većinu radova na izgradnji gradske komunalne infrastrukture, pojedinačno nisu  opremljeni, a još uvijek odbijaju mogućnost udruživanja i zajedničkog preuzimanja takvih radova.

I gradonačelnik, Josip Nemec, podržao je takvu inicijativu , jer, kazao je, u 11 milijuna kuna vrijednim infrastrukturnim radovima prošle godine, obrtnici Orahovice  gotovo i nisu sudjelovali. Cilj je, i Udruženja i gradske vlasti, da poslovi budu povjereni  izvođačima s područja Orahovice, no, oni se ne prijavljuju na  raspisane natječaje jer  u pravilu ne udovoljavaju traženim uvjetima.

Iako  većina orahovačkih obrtnika zapošljava tek jednog do dva radnika,  i u obrtništvu nailaze na probleme s kojima se, u traženju   radnika, susreću veći gospodarski subjekti. Riječ je o neprihvaćanju poslova od strane nezaposlenih, prijavljenih u Zavodu za zapošljavanje.

Zbog činjenice da  je orahovačko gospodarstvo prisiljeno „uvoziti“ radnike iz susjednih općina, unatoč brojci od petstotinjak  nezaposlenih, koji „traže posao“, i obrtnici zahtjevaju od Zavoda za zapošljavanje, da  takve osobe budu brisane iz evidencije Zavoda, jer značajan dio njih radi na crno, uglavnom kod  bivših obrtnika, koji su odjavili obrt, a i dalje obavljaju istu djelatost.U borbi za smanjenje rada na crno, Udruženju obrtnika pomoć je obećao i gradonačelnik, tim više, što  bi dogodine trebala profunkcionirati Poduzetnička zona, površine 23 ha, u infrastrukturu koje Grad planira uložiti  oko sedam milijuna kuna.