PREDSJEDNICI HRVATSKE I MAđARSKE, STJEPAN MESIć i LASZLO SOLYOM, NA SVEčANOJ SJEDNICI ZA DAN GRADA

Orahovčani se, nizom utvrđenih sadržaja, spremaju za obilježavanje  03. svibnja, Blagdana Našašća sv Križa, Dana Grada Orahovica.Sadržaji proslave Dana Grada  odvijat će se kroz dva dana, u četvrtak, 03. , i u petak, 04. svibnja.Program obilježavanja Dana Grada počet će u  četvrtak, 03. svibnja, na sam Blagdan Našašća sv Križa, u 08,00 sati, budnicom, središtem Grada, a nastaviti se u 09,30 odavanjem počasti  poginulim hrvatskim braniteljaima , polaganjem vijenaca  kod Križa na Gradskom groblju, te kod spomen-obilježja u središtu Grada.

Za 10,00 sati najavljeno je otvaranje izložbe slika slikara amatera s motivima Orahovice, a  središnji događaj  Blagdana Našašća sv Križa bit će Sveta Misa, u 11,00 sati, u župnoj crkvi Našašća sv Križa u Orahovici. Svečano misno slavlje vodit će župnik čačinačke Župe, prečasni Zdravko Radoš.

Za poslijepodnevne sate najavljen je auto relly u 17,00 sati, te u 20,00 sati koncert kulturno-umjetničkih društava u kino-dvorani u Orahovici: KUD-a „Orahovica“, KUD-a „Crkvari“ i KUD-a „Zdenac“ iz Zdenaca.

Otkrivanjem spomen-ploče Orahovčaninu, Josipu Poljaku na njegovoj rodnoj kući ( sada  zgradi Udruženja obrtnika), u petak,04. svibnja,  počet će u 12,00 sati i sadržaji drugog dana obilježavanja Dana Grada.

U 12,10 sati, prema Programu,  bit će prigodno  otvoren novouređeni park  kod lokomotive, te, na istoj lokaciji, otkrivena ploča. Uz kratak kulturno-umjetnički program, otvorenje parka i otkrivanje ploče, povjereno je predsjedniku RH, Stjepanu Mesiću.Kao središnji  događaj toga dana, najavljeno je održavanje zajedničke, svečane, sjednice Gradskog vijeća i Poglavarstva, u 12,30 sati, u dvorani Kina Papuk, kojoj će nazočan biti i predsjednik RH, Stjepan Mesić, te njegov mađarski kolega, predsjednik Republike Mađarske,  Laszlo Solyom, kao i brojni  uzvanici, s nivoa Države, Županije, susjednih gradova i općina i samog Grada Orahovice. Svečana sjednica bit će prigoda da gradonačelnik, Josip Nemec, u kratkom osvrtu, prikaže  bogate aktivnosti  u izgradnji komunalne infrastrukture i drugim segmentima razvoja Grada, ali i prigoda za  podjelu javnih priznanja , građanima koji su, svojim radom,  doprinijeli razvoju  Grada Orahovica.

Svečana sjednica bit će prigoda da gradonačelnik, Josip Nemec, u kratkom osvrtu, prikaže  bogate aktivnosti  u izgradnji komunalne infrastrukture i drugim segmentima razvoja Grada, ali i prigoda za  podjelu javnih priznanja , građanima koji su, svojim radom,  doprinijeli razvoju  Grada Orahovica.Po odluci Gradskog vijeća,  za „dugogodišnji izuzetni osobni doprinos u gospodarskom i  društvenom razvitku Grada“, ZLATNU PLAKETU, kao gradsko priznanje primit će, na svečanoj sjednici, Stjepan DUJMIć, a SREBRNU PLAKETU, za „višegodišnji izuzetni osobni doprinos gospodarskom i društvenom razvitku Grada Orahovica“, Darko ŽUŽAK.Željka KIŠA,  gradski su vijećnici odlučili nagraditi i odati mu priznanje  za „humanitarni i ostali  društveni rad“, dodjelom ZAHVALNICE Grada Orahovica. ZAHVALNICU  će, kao priznanje Grada za „izuzetna postignuća u športu na području Grada“, primiti i Josip RADOčAJ.

Poslijepodne, drugog dana obilježavanja Dana Grada, u 15,30 sati u središtu Grada bit će postavljena izložba oldtimera, nakon koje  će uslijediti vožnja istih po Gradu.Za 18,00 sati zakazana je nogometna utakmica veterana NK Papuk i NK Osijek, a, budući toga dana i vatrogasci obilježavaju  svoj  dan,  blagdan sv Florijana, svoga zaštitnika,  na Trgu sv Florijana, u 18,00 sati bit će postrojeni vatrogasci, koji  će, nakon kratkog  koncetra Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, u svečanom mimohodu, poći na svetu Misu, koja će se služiti  u župnoj crkvi u Orahovici, u 19,00 sati.U središnjem  gradskom parku u 20,00 sati počet će pučko  pjevanje, a u  21,00 sat , na istoj lokaciji, koncert grupe Magazin, kojim će oovogodišnje obilježavanje Dana Grada biti i završeno.