Grad Orahovica u svom vlasništvu ima 3D printer, koji je stajao neiskorišten, a stroj kada stoji neiskorišten nije vrijedan. Da to tako više ne bude pobrinuli su se Grad Orahovica i orahovačka Srednja škola Stjepan Ivšić. Naime, nakon razgovora gradonačelnice Petin i profesora, printer je predan u školu i danas je počela izrada nosača za vizire, toliko potrebu medicinsku opremu. Danas su medijima i gradonačelnici Petin, profesori Cigler. Turković, Inhof i Šalek prezentirali mogućnosti i rad 3D printera:

"Ustupanje printera nama u školi jako puno znači, jer 3D printer je vrhunska stvar za sadašnjost ali i budućnost" – rekao je prezentirajući rad printera Patrik Turković.

Printer radi pomoću softvera “Cura” programa:

"To je specijalizirani program za rad 3D printera pomoću kojeg smo podesili sve moguće temperature i ispune za okvire za vizire. Pomoću SD kartice spojili smo se s printerom" – rekao je profesor Turković, koji je dodao kako izrada jednog okvira traje 97 minuta "Dosta vremena utrošimo za jedan nosač, ali želimo da ti nosači budu čvrsti i stabilni. Printer može raditi i brže, ali onda ne možemo jamčiti da će proizvod biti kvalitetan kao ovaj koji se radi u nižoj brzini. Za vrijeme radnog dana možemo izraditi 6 nosača".

Turković je pojasnio i princip rada:

"Plastiku prvo uvučemo kroz cijev u 3D printer, potom spajamo glavu s cijevi i plastikom. Kada printeru damo zapovijedi, glava printera povlači plastiku, pomoću grijača, plastika se topi i potom glava na samoj podlozi izbacuje plastiku u raznim slojevima" – rekao je profesor Turković, koji je zaključio kako bi 3D printer itekako puno mogao koristiti u daljnjoj srednjoškolskoj nastavi.

Današnjoj prezentaciji printera nazočila je i orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin, koja je pojasnila kako je došlo do suradnje:

"Nakon razgovora s profesorima u Srednjoj školi, odlučili smo printer ustupiti na korištenije upravo njima. Pohvalno je što su profesori Cigler, Turković, Inhof i Šalek vrlo brzo riješili programiranje pustivši stroj u pogon. Viziri su itekako potrebna medicinska oprema i prvo ćemo opskrbiti sve ordinacije u orahovačkom Domu zdravlja, a potom ćemo vidjeti kome su najpotrebniji" – rekla je Petin, koja je dodala kako će razmotriti mogućnost da printer i u budućnosti ostane u školi, jer tamo je puno potrebniji.

"Stroj se prije koristio za izradu suvenira Ružice grada, no oni su kao takvi preskupi, pa smo od toga odustali. Pošto stroj stoji, razmotrit ćemo mogućnost da stroj ostane u Srednjoj školi. Osim izrade okvira za vizire, 3D printer može izrađivati puno toga korisnoga kako za školu i učenike tako i za potrebe Grada" – rekla je danas gradonačelnica Ana – Marija Petin.

KORONAVIRUS

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2021. u malom - Vodič za građane

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 49 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 286

Jučer 142

Ovaj tjedan 286

Ovaj mjesec 4993

Ukupno 2185352