Održano predavanje „Nasilje u školi“ u organizaciji udruge Putokaz

2019 05 21 Putokaz008

U utorak 21. svibnja 2019. u sklopu projekta „Nasilje nije hrabrost“, orahovačka udruga „Putokaz“ u suradnji sa SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica i OŠ Ivana Brlić Mažuranić organizirala je predavanje pod nazivom „Nasilje u školi“. Na temu međuvršnjačkog nasilja, njegovih uzroka i posljedica, govorila je redovita profesorica na zagrebačkom Učiteljskom fakultet dr. sc. Vesna Bilić koja je cijelu svoju karijeru vezana za analizu i prevenciju međuvršnjačkog nasilja. Na Odsjeku za obrazovne studije izvodi nastavu iz kolegija Pedagogija i Nasilje nad djecom za studente nastavničkih fakulteta, a autorica je ili koautorica nekoliko knjiga, kroz koje, između ostalog, progovara o fenomenu maltretiranja djece, izazovima i pristupu nasilju među vršnjacima.

Na početku se nazočnima obratila predsjednica udruge Suzana Đebro – Maričić koja se zahvalila svima na dolasku te rekla kako u suradnji i sa srednjom i sa osnovnom školom već drugu godinu za redom rade na prevenciji nasilja u školama.

Obratili su se i ravnateljica osnovne škole Maja Škraba te ravnatelj srednje škole Zorislav Milković nakon čega je dr. Bilić krenula s predavanjem.

– „Jako je važno razlikovati sukobe i nasilje jer ljudi većinom misle da među djecom postoje samo sukobi povodom komunikacijskih nesporazuma, neslaganja oko glazbe, sporta, različitih shvaćanja koji su normalan dio odrastanja i čak ako se konstruktivno riješe poželjna su pojava jer djeca tako uče o različitim mišljenjima i kako tolerirati tuđa mišljenja.

Nasilje je namjerno činjenje štete nekom od vršnjaka, bilo da se radi o fizičkom nasilju ili o psihološkom gdje neka djeca manipuliraju svojim vršnjacima, a postoji i socijalno nasilje gdje djeca iz bolje stojećih obitelji ponekad budu privilegirana, ali u nekim slučajevima njihovi vršnjaci maltretiraju njih zbog zavisti.

Naj problematičniji oblici nasilja su oni prikriveni među kojima je verbalno nasilje koje doživljava i do 80% djece te prikriveno nasilje gdje se ogovaranjima, klevetanjem i izlaganjem ne istine ugled tog djeteta dovodi u pitanje.

Kod ove vrste nasilja teško je reagirati jer ga ne možete kao fizičko nasilje uočiti na vrijeme.

Također je velik i ozbiljan problem elektroničko nasilje koje je sve češća pojava i to najčešće na društvenim mrežama što na dijete može ostaviti dugotrajne posljedice.“ – izjavila je dr. Bilić o temama održanog predavanja.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-21-Putokaz{/gallery}