Udruga „Putokaz“ organizirala predavanje na temu vršnjačkog nasilja

2018 12 10 Putokaz006

U ponedjeljak 10. prosinca 2018. u organizaciji Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Putokaz“ održano je predavanje na temu vršnjačkog nasilja.

Prije samog predavanja predsjednica udruge Suzana Đebro Maričić rekla je da je predavanje organizirano povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava na taj dan kada je 1948. godine potpisana opća deklaracija o ljudskim pravima kojom je svakom ljudskom biću prvi puta dano pravo na slobodu i život bez ikakvih razlika i iznimke:

– „Istog datuma osnovana je i naša udruga koja se bavi ovom tematikom u lokalnoj zajednici i već četiri godine aktivno radimo na promicanju ljudskih prava i vjerujem da svakako možemo još puno toga napraviti. Prošle godine smo Međunarodni dan ljudskih prava posvetili djeci s teškoćama u razvoju, tj. tema je bila upisi te djece u dječje vrtiće i velikim trudom Grada Orahovice, odgojitelja dječjeg vrtića Palčić, roditelja i nas iz udruge uspjeli smo u tome.“ – rekla je Đebro.

O prevencije vršnjačkog nasilja govorila je i ravnateljica osnovne škole I.B. Mažuranić, Maja Škraba, koja je rekla kako se s ovom temom svakodnevno susrećemo kroz medije, a svakako i oni kao pedagozi u školama, te joj je drago da je upravo ova tema odabrana za ovo predavanje.

Ravnatelj srednje škole S. Ivšić, Zorislav Milković istaknuo je da je svakako jedan od zadataka škole i institucija prevencija ove vrste ponašanja:

– „Mi se kao profesori i pedagozi trudimo učenicima ponuditi dosta drugih vrsta aktivnosti, koje nisu nužno vezane za njihovo obrazovanje te se kroz razna predavanja, kulturna i sportska događanja, pokušavamo i pobuđivanje interesa za takve aktivnosti pokušavamo smanjiti vršnjačko nasilje.“ -rekao je ravnatelj Milković.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin zahvalila se udruzi udruzi „Putokaz“ na aktivnom četverogodišnjem radu jer teme o kojima udruga organizira predavanja su vrlo važne i bitne za život naših sugrađana:

– „Vidimo i kroz posjećenost svakog od ovih predavanja koliko su teme zanimljive, a jednako tako predavanja koja su održana prošle godine imaju i rezultate, kao što je Suzana spomenula upise djece s poteškoćama u razvoju u vrtić. Zahvaljujem se i profesorima i odgojiteljima koji se brinu o našoj djeci koja s njima provode veliki dio vremena i među prvima se susreću sa slučajevima nasilja među djecom te na vrijeme reagiraju i tako spriječe možda i veće posljedice. Gradska uprava će i dalje biti na raspolaganju i pomagati udruzi u njenim ciljevima.“ – rekla je gradonačelnica.

U nastavku večeri, pedagoginja srednje škole S. Ivšić, Snježana Konopek, održala je predavanje u kojem je govorila o ulozi škola u suzbijanju međuvršnjačkog nasilja među kojima su osnovni oblici fizičko – udaranje, guranje, gađanje, šamaranje, pljuvanje, zaključavanje, napad različitim predmetima i sl. bez obzira je li kod napadnutog djeteta nastupila tjelesna povreda, te verbalno koje najčešće prati fizičko a podrazumijeva vrijeđanje, širenje glasina, stalno zadirkivanje, ismijavanje i neverbalno – izoliranje, ignoriranje. Pedagoginja je opisala koje su to osobine djeteta koje ga mogu opisati kao nasilnika i koji su faktori u obitelji i školama da se dijete razvije u nasilnu osobu te kako spriječiti da dijete ne postane nasilno. U nastavku je opisala karakteristike žrtve, znakove koji upućuju na to da je dijete žrtva i što roditelji mogu učiniti kako bi se djetetu pomoglo.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-12-10-Putokaz{/gallery}