Do kraja stoljeća u Hrvatskoj će živjeti 350 tisuća građana manje, u odnosu na popis 2011. godine

2018 04 19 Demografija001

O aktualnoj temi „Demografsko stanje i perspektive Slavonije“, sinoć je u Orahovici govorio sveučilišni profesor i voditelj područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru, dr.sc. Dražen Živić.

Predavanje je održano u organizaciji Srednje škole „Stjepan Ivšić“ i Matice hrvatske Orahovica, a predavanju nazočne učenike, građane, među kojima su bili predstavnici Grada Orahovice, pročelnica JUO Grada Marija Šafer i Milan Babac, pozdravio je  predsjednik Matice hrvatske i ravnatelj Srednje škole, prof. Zorislav Milković.

Dr.sc. Živić ukazao je na probleme koji se događaju u demografskom smislu, uvjetovane prirodnim i mehaničkim putem gubljenja stanovništva koji dovode do neravnoteže između pojedinih krajeva Hrvatske, a istočno-hrvatske županije prednjače u iseljavanju.

„Demografi u Hrvatskoj davno prije su predviđali ovo što se danas događa, no, političke elite ne slušaju što znanosti govori“, kazao je dr.sc. Živić i dodao da su dugoročne prognoze nepovoljne:

„Prema projekcijama koje su osim hrvatskih demografa radili i demografi u UN-a, predvidivo je da će Hrvatska do kraja stoljeća imati 350 tisuća stanovnika manje u odnosu na popis iz 2011. godine. U Hrvatskoj je već sada povećana potreba za financijskim fondovima koji trebaju brinuti o starijim osobama kroz mirovine, socijalnu i zdravstvenu skrb, a slom takve politike mogao bi uslijediti ukoliko se država ne pomakne s mjesta, u smislu provođenja aktivne poticajne pronatalitetne i kontrolirane migracijske politike. Jedino sveobuhvatnim i dugoročnim zahvatom na polju zapošljavanja, rješavanja stambenog pitanja, uklanjanju podjela u hrvatskom društvu, a koje u velikoj mjeri utječu na iseljavanja, moglo bi se očekivati da dođe do usporavanja negativnih demografskih trendova“.

Dr.sc. Dražen Žilić, predavanje je završio zaključkom da je jedino rješenje za zaustavljanje negativnih demografskih kretanja, postizanje konsenzusa o demografskom pitanju, kao najvećem nacionalnom strateškom pitanju. U koliko do toga ubrzo ne dođe, nećemo imati razloga vedrije gledati u budućnost, rekao je, ali i dodao da dosadašnje iskustvo pokazuje da će se do toga teško doći. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-04-19-Demografija{/gallery}