Održano predavanje na temu “Nasilje u obitelji: problem društva, a ne samo pojedinca”

2017 11 23 MDBPNNZ008

Grad Orahovica i  Udruga za zaštitu i promicanje ljudslih prava „Putokaz“ organizirali su u četvrtak 23. studenog 2017. u staroj kino dvorani predavanje pod nazivom “Nasilje u obitelji: problem društva a ne samo pojedinca” koje je održala Desa Kolesarić predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Predavanje je organizirano povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga. Događaju su uz građane Orahovice prisustvovali gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin sa suradnicama i predsjednik Gradskog vijeća grada Orahovice Radoje Medenica.

Nazočne je na početku pozdravila predsjdenica Udruge „Putokaz“ Suzana Đebro Maričić te naglasila:

– „Tema ovog predavanja je iznimno važna i ona nije stvar pojedinca već cjelokupnog društva i jako nam je drago što je gospođa Kolesarić ovdje danas s nama, Osim što je predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova ujedno je predsjednica Udruge SOS Virovitica.“

Nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Radoje Medenica:

– „Drago mi je da je organizirana jedna ovakva tribina koja je od iznimne važnosti za naše društvo. Mi živimo u vremenu kada se ovakve stvari uopće ne bi trebale događati i ovakvih predavanja bi trebalo biti što više da ljudi spoznaju u kakvom svijetu živimo i s kakvim se problemima susrećemo jer samo ovakve teme mogu mijenjati naše društvo na bolje. Zahvaljujem se gospođi Kolesarić što se odazvala našem pozivu i zahvaljujem svima koji su večeras ovdje nazočni“. – rekao je Medenica

U jednosatnom predavanju predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge SOS Desa Kolesarić istaknula je da o problemima obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja treba govoriti kako bi lokalna zajednica prepoznala potrebu zaštite žrtava. Kako bi se to postiglo, potrebno je umrežavanje i međuresorna suradnja kako bi protok informacija bio bolji i kako bi se žrtve osjećale sigurnije te kako bi se u konačnici jasno poslala poruka cijelom društvu da za nasilje nema opravdanja.

– „Što se tiče prijava kada je riječ o nasilju nad ženama ili obiteljskom nasilju, moram istaknuti da na jedno prijavljeno nasilje ide deset neprijavljenih. Ako mi na SOS telefon imamo od 300 do 400 poziva godišnje, a policija oko 700 intervencija te ako to pomnožimo s deset dobijemo realnu brojku žrtava nasilja na području naše županije. Prijavljivanje je slabo jer žene koje prijave nasilje na kraju ostanu ipak same jer još uvijek nemamo adekvatan odgovor društva na zaštitu žrtava.“ – rekla je Kolesarić. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-23-MDBPNNZ{/gallery}