Nesvakidašnji gost na orahovačkoj rijeci

2017 01 13 Labud Obrada007

Na poziv radnika klizališta na TOC-u , na petak 13., prošetali smo do orahovačke rijeke Vučice gdje se mogao vidjeti nesvakidašnji prizor. Snježno-bijeli labud lagano je plivao i hranio se glavom zagnjurenom pod vodu i nije obraćao pažnju na okupljene promatrače i kameru. Iako je voda ledena njemu to izgleda nije smetalo već je bezbrižno nastavio sa svojim poslom.

Labudovima (lat. Cygnus) se naziva rod ptica iz reda patkarica. Unutar reda patkarica, labudovi su dio potporodice gušćarica. Perje labudova je ili potpuno bijelo, ili je mješavina crnog i bijelog, pri čemu bijela varijanta može ponekad imati crne vrškove krila. Crni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bijele vrškove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvijek vrlo slični.

Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju još dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tijela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može doseći dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako labudovi na tlu djeluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće pa mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru. Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana. Navodi o životnom vijeku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a dijelom i puno više od toga. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2017/Labud01-2017{/gallery}