Grad Orahovica ostvario suradnju s Bečom

Wien001

U ponedjeljak, 19. prosinca 2016. godine, predstavnici Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, posjetili su Beč, gdje su na poziv predstavnika Agencije za europske integracije i ekonomski razvoj, kojoj je osnivač austrijsko Ministarstvo financija, prisustvovali sastanku po pitanju suradnje dva grada u vezi ulaganja u rješenja za pametne gradove kroz EU fondove.  Od strane domaćina sastanku su nazočili viši savjetnik u ministarstvu financija Wolfgang Müller, vrhunski stručnjak u području pametnih gradova Attila Dobos, projekt menadžer pri Agenciji za europske integracije i ekonomski razvoj Andrea Gesierich te konzultant pri agenciji i izvršni direktor Međunarodne agencije za razvoj i integracije Marin Franolić.

Nakon upoznavanja, gradonačelnik Josip Nemec zahvalio je domaćinima na prijemu i mogućnosti da Orahovica uči iz primjera Beča te je predstavio projekte koje je Orahovica do sada provela, ali i mogućnosti za neke nove projekte. Naime, Beč je jedan od najuspješnijih gradova u Europi, ali i svijetu kada je riječ o kvaliteti života, infrastrukturi i inovacijama, a koncept pametnog grada razvili su u vidu zadržavanja te pozicije i u budućnosti. Na sastanku je dogovoreno da se zajednički izađe na natječaj za dodjelu sredstava unutar EU Fonda „Obzor 2020“ (Horizon 2020) koji je iznad svega znanstveno – tehnološki fond sa preko 1000 natječaja. Grad Orahovica će zajedno sa mađarskim gradom Miškolcom te sa AEI sudjelovati u natječaju koji se odnosi na razvoj „Pametnog Grada“ (Smart City). Osim zajedničkog nastupa na predstojećem EU natječaju na temu „Pametan Grad“ delegacija Grada Orahovice je zajedno sa domaćinima AEI dogovorila dugoročniju suradnju sa ciljem izlaska na daljnje natječaje u razdoblju do 2020.

Pametni gradovi najjednostavnije se može definirati kao sustav koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije u svrhu zadovoljavanja svih potreba svojih građana te unapređenja učinkovitosti gradskih usluga. Pametni grad uz to smanjuje troškove potrošnje energije, što stvara čišći okoliš i podiže životni standard stanovnika. Konkretno, pametni grad integrira sve funkcije javnih usluga poput rasvjete, prometa ili proizvodnje energije te na taj način povećava njihovu efikasnost, smanjuje troškove električne energije, ubrzava komunikaciju među spomenutim sustavima i znatno smanjuje emisije CO2.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Bec12-2016{/gallery}