U Orahovački muzej vraćeni predmeti posuđeni Muzeju Slavonije u Osijeku

Muzej2016 07 26 033

Vraćeni su predmeti iz stalne postave „Srednjovjekovni grad Ružica“ koji je realiziran je u svibnju 2004. godine u Muzeju Slavonije korišteni od strane Muzeja Slavonije za izložbu “Osijek i okolica u osmanskom periodu”.

Povijest Osijeka i okolice u osmanskom periodu razmjerno je dobro objašnjena kroz arhivske dokumente i stručnu literaturu. Međutim, arheološka građa tek se sporadično pokazuje široj javnosti. Cilj ove izložbe je prikazati ova područja kroz ratna zbivanja, ali i kroz svakodnevni život stanovnika i njihovo naslijeđe. Izložba je postavljena uz financiranje Ministarstva kulture. Autor izložbe dr.sc. Mladen Radić prikazan je život u Slavoniji s preko 300 predmeta, od kojih je većina iz zbirki Muzeja Slavonije i muzeja istočne Hrvatske kao i Hrvatskog povijesnog muzeja, Arheološkog muzeja u Zagrebu te HAZU-a, a također je jedan dio predmeta posuđen iz gradskog muzeja u Orahovici. Također, dobrom međunarodnom suradnjom Muzeja Slavonije, bit će predstavljeni i predmeti iz Republike Srbije, Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke. Predmete je vratila ekipa iz Muzeja Slavonije s višim kustosom Mladenom Radićem na čelu, a dočekala ih je zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Irela Strabić.

Prisjetimo se da je izložba u Orahovačkom muzeju nakon višegodišnjih priprema i građevinske adaptacije budućeg muzeja, otvorena u svibnju 2005. godine u zgradi Gradske knjižnice, koja je djelomično adaptirana za muzej. Na projektu su angažirani brojni suradnici i stručnjaci: arhitekt, dizajner, crtači – akademski slikari i kipari, fotografi, keramičari. Dizajniran je i izrađen poseban izložbeni namještaj, rekonstruirani su brojni pećnjaci i nalazi, kao i njihove replike za promidžbu. Posebno je uređena prostorija s rekonstrukcijom peći, stol s replikom knjige ukrašene okovima, grbovima vlasnika grada Ružice i drugim detaljima u kojoj se pokušala dočarati atmosfera kasnog srednjeg vijeka. Izrađene su i brojne kolorirane grafike pećnjaka i fotografska uvećanja arhitektonskih detalja i važnijih nalaza. Na izložbi je prikazano više od 700 predmeta razvrstanih u osnovne grupe i brojne podgrupe, s posebnim naglaskom na pećnjacima. Središnji dio prostora zauzima arhitektura i ulomci ukrasnih arhitektonskih elemenata. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/PredmetiMuzej2016{/gallery}