Projekt Mađarsko – hrvatske vinske priče bliži se svome kraju

U petak i subotu, 9. i 10. svibnja 2014. godine, projektni partneri na projektu Mađarsko – hrvatske Vinske priče, Villany, Orahovica i Ilok, okupili su se u Iloku na drugoj po redu, pretposljednjoj konferenciji IPA CBC HU – HR projekta „Mađarsko – hrvatske vinske priče“, u sklopu koje je održana izložba vina i dvodnevna stručna radionica namijenjena sudionicima iz vinskog i turističkog sektora. Konferenciji su nazočili i predstavnici Grada Orahovice, na čelu sa gradonačelnikom Josipom Nemecom. Radionica je, osim stručnog predavanja, uključivala i obilazak stare gradske jezgre Iloka te posjet dvjema vinarijama. U sklopu izložbe vina, 29. travnja 2014. godine održano je i ocjenjivanje vina , na koje je uzorke za ocjenjivanje poslalo i Vinogradarstvo Patkoš iz Orahovice te su za Frankovku 2013. osvojili broncu, a za Frankovku 2012. srebro. Na ocjenjivanje su zaprimljena 93 uzorka, a šampion ocjenjivanja je Traminac izborna berba bobica 2011. Iločkih podruma.

Projekt Mađarsko – hrvatske Vinske priče sufinanciran je kroz pretpristupne fondove EU, a njegova provedba počela je 2013. godine. Završna konferencija IPA CBC HU – HR projekta Mađarsko – hrvatske vinske priče održat će se 20. lipnja 2014. godine u Villanyju, kada ističe 16 mjeseci trajanja projekta. Ukupna vrijednost projekta je 411.839,00 eura, a nositelj projekta je Grad Orahovica.

Vinske sorte, posebno one najzastupljenije, samo su dio identiteta jedne vinske nacije. Ilok je poznat po tramincu, graševini, frankovki, a u novija vremena u iločkim podrumima ima i chardonnaya, cabernet sauvignona i merlota, čime podunavska priča postaje šira i bogatija. Villany je poznat po crnim i rose vinima. Ondje je portugizac najzastupljenija sorta grožđa uz sorte kao što su cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Vino po kojem svaki vinoljubac zna za Orahovicu je zeleni silvanac, potom frankovka, graševina, pinot sivi, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling. Poveznica ova tri vinska grada je, osim sličnog podneblja i povijesti, zajednička vizija vinskog turizma te želja da međusobna razmjena iskustava putem ovog projekta, doprinese promidžbi turizma, kulture i tradicije ovih krajeva. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Ilok05-2014{/gallery}