2019 08 10 StaraJela001

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Crkvari, u subotu 10. kolovoza povodom dana svetog Lovre, zaštitnika Crkvara i Stare Jošave, održana je manifestacija „Stara jela za novo doba“ koju su posjetile gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin i voditeljica ureda Turističke zajednice Lana Jurkin..

Domaćice iz Crkvara i gostujućih mjesta pripremale su tradicionalna jela Slavonskog sela pa se tu moglo naći guščjeg paprikaša, bundeva, sarme sa žutim žgancima, kiselog kupusa s buncekom, kuhali su se kukuruzi, pekle lepinje, pripremao se kruh s masti i paprikom, topili su se čvarci, a pripremljen je i kruh iz krušne peći te još puno jela koja su se pripremala u „Stara“ vremena.

KUD Crkvari je za posjetitelje pripremio domaći grah, a članovi lovačke udruge „Vepar“ kuhali su slavonski čobanac. U nastavku programa prikazan je stari sport, povlačenje konopa prije čega su se natjecatelji vagali. U kategoriji muški, prvo mjesto osvojila je Udruga starih sportova „Slavonac“ iz Našica, drugo mjesto pripalo je ekipi KUD-a Crkvari, a u ženskoj katagoriji pobijedila je ekipa KUD-a Crkvari Ortran, druge su bile konopašice našičkog slavonca, a treća je bila ekipa KUD-a iz Šljivoševaca.

Nakon sportskog dijela nastavilo se s programom kulturno-umjetničkih društava prije čega je okupljene pozdravio predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj, a obratili su se i gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin i dožupan Virovitičko – podravske županije Darko Žužak:

- „Svaka pohvala organizatorima na ovoj odličnoj slavonskoj večeri. Ovo je pravi pokazatelj kako se čuva narodna, kulturna baština i naravno da smo mi kao gradska vlast prihvatili pokroviteljstvo i pomogli koliko smo mogli. Uz čestitike KUD-u Crkvari sigurna sam da će još godinama gajiti ovakve običaje i čuvati od zaborava sva ova stara jela i običaje.“ - rekla je gradonačelnica Petin.

- „Ovo je jedna posebna večer, večer koja vraća u one prekrasne stare dane kako jelima tako i starim sportovima, pjesmom i plesom. KUD Crkvari jedna je od udruga koja je neumorna u čuvaju starih običaja i u ime Županije im zahvaljujem i pozivam da ne odustaju jer ovo je veliko bogatstvo našeg kraja.“ - rekao je Žužak.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa moglo se pogledati nastupe KUD-a „Seljačka sloga“ Šljivoševci, KUD-a „Čačinci“ i domaćina KUD-a „Crkvari“, a manifestaciju je zatvorila ekipa Tamburaškog sastava „Kontra“. (fotografije V. Grgurić)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 86 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 183

Jučer 206

Ovaj tjedan 1098

Ovaj mjesec 5987

Ukupno 2112012