2019 05 29 UHBDVDR083

Kao dio programa ovogodišnjeg 51. “Orahovačkog proljeća”, jučer je u prostoru Hotela Dukat otvorena izložba pod nazivom “Branitelji bivše općine Orahovica kroz fotografiju”, organizatora Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Izložbu je otvorila orahovačka gradonačelnica, Ana – Marija Petin, a nazočili su joj i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica, Anto Krišto, voditeljica Turističke zajednice Grada Orahovice, Lana Jurkin, te predstavnici braniteljskih udruga sa šireg orahovačkog područja.

Riječ je o jedanaestoj izložbi fotografija, a proteklih deset održano je pod nazivom “Da se ne zaboravi Domovinski rat na našem području”. Iako je ove godine došlo do promjene naziva, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, Miroslav Tot, pojasnio je kako je zapravo riječ o istoj izložbi i s istim ciljem, a to je da se pronosi istina o Domovinskom ratu, te da se njegovi heroji, koji su svoj život dali za slobodu svih nas nikada ne zaborave.

“Prve fotografije nastale su za potrebe vojnih iskaznica branitelja, odmah nakon osnivanja 2.bojne 132. brigade Hrvatske vojske. Tom prilikom brojni su se branitelji željeli slikati i sa svojim naoružanjem i suborcima”, rekao je član ratnog zapovjedništva bojne, Ivan Grgurić, te poručio kako je,” uz pisanu riječ, fotografija jedan od temeljnih dokumenata, koji svjedoči o ljudima i događajima u datom vremenu i prostoru”.

Osim fotografija, novost u odnosu na prethodne izložbe bila je i projekcija video albuma naziva “Pogled heroja”, autori kojega su, uz UHBDVDR Orahovica, Orahovčani Dino Mataz i Vladimir Grgurić. Tristotinjak digitalno obrađenih fotografija, kronološki poredanih, uz prikladnu glazbenu podlogu, kroz dvadesetak minuta posjetitelje su podsjetili na vrijeme stvaranja Hrvatske, na vrijeme Domovinskog rata i njegovih branitelja sa područja bivše općine Orahovica.

Čestitke organizatorima izložbe uputio je i zamjenik župana VPŽ, Darko Žužak, koji je rekao kako Hrvatski časnički zbor grada Orahovice radi na projektu “Spomen sobe” 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske, koja bi do kraja godine trebala biti otvorena, te će se u njoj naći fotografije i video materijali, kao podsjetnik na vrijeme Domovinskog rata.

“Svi hrvatski branitelji, a pogotovo oni koji su svoj život položili na oltar Domovine, razlog su zbog kojih ovakve izložbe treba organizirati što češće”, poručila je gradonačelnica Ana-Marija Petin, te rekla da Domovinski rat i njegovi heroji ne smiju biti zaboravljeni.

Jučerašnja izložba bila je i prigoda za dodjelu zahvalnica svima koji su pomogli da se ova izložba održi,a dobili su ih: Turistička zajednica Grada Orahovice, knjižara i papirnica “Libra” Orahovica,  te Hotel “Dukat”, dok je video uradak naziva “Pogled heroja”, kao posebna nagrada uručena orahovačkoj gradonačelnici, Ana – Mariji Petin. Izložba koja je otvorena jučer u hotelu Dukat, danas je u malo drugačijem obliku, nastavljena i u prostorima CB Sokol. (www.radioorahovica.com)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 82 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 183

Jučer 206

Ovaj tjedan 1098

Ovaj mjesec 5987

Ukupno 2112012