2019 04 29 Kumovi002

U Virovitici je obilježena deseta obljetnica osnutka 81. gardijske bojne, popularnih „Kumova“ kojoj su bili nazočni kao predstavnici grada Orahovice predsjednici braniteljskih udruga HVIDR-a Orahovica i UHBL PTSP Orahovica, Stjepan Varaždinac i Miroslav Milovuković.

Svečanu proslavu izvedbom himne otvorilo je Hrvatsko pjevačko društvo Rodoljub, a voditelj programa prisutne je podsjetio na slavne dane i ratni put Kumova. Svoj slavni put počeli su u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”,  potom su sudjelovali u združenoj operaciji snaga Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane “Ljeto 95” u Bosni i Hercegovini, zatim vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, dok ratni put završavaju sudjelujući u oslobađanju hrvatskih područja u Bosni i Hercegovini u ponovno združenoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane “Maestral”. Nažalost, na tom putu u temelje hrvatske slobode živote je ugradio 21 pripadnik 81. gardijske bojne, ranjeno je 169 pripadnika među kojima njih 80 teško, s trajnim posljedicama.

Domaćin, ratni zapovjednik 81. gardijske bojne HV-a, brigadni general Renato Romić zahvalio je svim prisutnima na dolasku i podršci, a dotaknuo se i problema s kojima se branitelji danas susreću, kao što je prerana smrtnost te pohvalio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji je osigurao zakonske pretpostavke za rješavanje mnogih egzistencijalnih prava branitelja.

Svoju podršku i zahvalnost Kumovima istaknuo je gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin kao i neprocjenjiv značaj Kumova koji je istaknuo župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost prisjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje čija je žrtva ugrađena u temelje slobodne domovine Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića 25. obljetnicu osnutka članovima 81. gardijske bojne Kumovi čestitala je i saborska zastupnica Marijana Balić, a izuzetnu važnost Kumova u stvaranju hrvatske države istaknuo je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Čestitke na velikoj obljetnici uputio im je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

25.godina od svog osnutka i okupljanja, Kumovi su okrunili najvećim odlikovanjem hrvatske države koju može dobiti postrojba – Redom kneza Domagoja s ogrlicom koji se dodjeljuje za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo, a uručio ga je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, general Ante Gotovina. (icv.hr, foto: M. Milovuković)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 124 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 29

Jučer 249

Ovaj tjedan 278

Ovaj mjesec 5167

Ukupno 2111192