2019 02 20 SrednjaSkolaERASMUS002

26. siječnja 2019., 28 učenika srednje škole "Stjepan Ivšić" iz Orahovice, u pratnji profesorica Snježane Konopek, i Zorane Vujatović te profesora Davora Jegera, otišli su na stručnu praksu u Sevillu u Španjolskoj u organizaciji Erasmus+ EuroJobs2 projekta koji je u potpunosti je financiran sredstvima EU u iznosu od 79.060,00 eura. Učenici i profesori su imali financiran i put gdje je odlazak i povratak avionom bio lijepo novo iskustvo za veliki broj učenika te osigurane smještaj i hranu u urednom i prostranom hostelu u samom centru Seville. Domaćini i partneri na Projektu EuroMind osim prakse osigurali su zanimljive izlete u Cordobu, na Gibraltar te obilazak Seville i nogometnog stadiona Real Betisa, u kojem je igrao poznati bivši igrač NK Osijeka, a sada trener GNK Dinamo Nenad Bjelica.

Nakon objave natječaja u školi je bio veliki interes za uključivanje u projekt, ali nažalost veliki broj učenika ostao je ispod crte. Na odabiru učenika kriteriji su bili njihov školski uspjeh, uspjeh na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, ocjene iz vladanja i ocjene iz engleskog jezika. Učenici su morali napisati i motivacijsko pismo u kojem su trebali navesti razlog zašto baš oni trebaju biti uključeni u Projekt. Osim ovih kriterija pristanak su morali dati i roditelji, a na pripremama je odrađeno nekoliko kulturoloških i pedagoških radionica, a učenici su u sklopu projekta imali i provjeru znanja engleskog jezika putem Erasmusovog jezičnog tečaja OLS (Online Linguistic Support).

Na provedbu projekta u Sevillu otišli su učenici strukovnih zanimanja od kojih 11 komercijalista 3. razreda, 3 CNC operatera 3. raz., 4 automehatroničara 3. raz., 3 konobara 2. i 3. razreda i 7 kuhara 2. i 3. razreda.  Učenici su u manjim grupama bili raspoređeni po raznim lokacijama, a na praksu su odlazili samostalno upoznajući grad Sevillu. Osim stručnog i kulturološkog dijela učenici su imali organiziran i tečaj španjolskog jezika u trajanju 15 sati za koji su završni ispit svi položili s uspjehom.

Ozračje na praksi je bilo izvrsno, učenici i njihovi mentori bili su jako zadovoljni naučenim i odrađenim zadacima, a možda najzanimljiviju praksu imali su učenici kuhari koji upoznali španjolsku kuhinju, a istovremeno su promovirali našu sarmu i gulaš. Andaluzijska kuhinja bogata je ribom i začinima i naši budući mladi kuhari pripremali su jela koja u Hrvatskoj nisu poznata. Učenici konobari ostavili su dojam na svoje poslodavce do te mjere da je učeniku Francu Filipoviću ponuđen ostanak i posao u Sevilli, na što je Franc rekao da bi ipak završene škole posao tražio u Hrvatskoj.

CNC operateri imali su priliku raditi na dva mjesta, u privatnoj tvrtki i u praktikumu jedne srednje škole koji je veličine omanje tvrtke. Posao se obavljao na računalima gdje je pripremano sve za obradu i izradu zadanih elemenata. Automehatroničari su praksu odrađivali u dvije radionice gdje su ravnopravno su radili sa svojim majstorima, a komercijalisti u trgovinama igračaka.

Za kraj učenici srednje škole Stjepan Ivšić zajedno sa učenicima iz Valpova, koji su u isto vrijeme boravili u Sevilli, odigrali su prijateljsku utakmicu sa španjolskim učenicima s kojima su boravili na praksi sa fenomenalnim rezultatom 15:2 za Hrvate. Koordinatorica projekta bila je profesorica Snježana Konopek.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Dežurni telefon 0 - 24

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 43 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 244

Jučer 239

Ovaj tjedan 244

Ovaj mjesec 5629

Ukupno 1962122