2018 12 20 OtpisDuga000

Na sjednici Vlade RH održanoj 20. prosinca 2018. prihvaćena je odluka o uređenju međusobnih potraživanja i obveza između Ministarstva financija i gradova Vukovar, Đakovo, Orahovica, Imotski, Sinj i Virovitičko-podravske županije, kojom su im otpisani dugovi. Ministar financija Zdravko Marić je rekao da Ministarstvo financija za potrebe provedbe programa ratom zahvaćenih područja, područja posebne državne skrbi te brdsko planinskih područja izdalo je 1998. i 1999. godine državna jamstva po zaduženju pojedinih lokalnih jedinica u korist banaka koje su kreditirale pojedine programe.

U slučaju Grada Vukovara radilo se o nabavi opreme za raščišćavanje ruševina i odvoz smeća, a u slučaju Orahovice, Đakova, Imotskog i Sinja za kapitalna ulaganja na području gradova.

Ministarstvo je od Grada Orahovice potraživalo na ime glavnice iznos od 8,3 milijuna kuna, te se ovom odlukom on djelomično kompenzira s obvezom u iznosu od 342.796 kuna, a preostali iznos od 7,9 milijuna kuna se otpisuje. Isto tako, potraživanja kamata u iznosu od 15,6 milijuna kuna djelomično se kompenzira s obvezom u iznosu od 964.311 kuna, dok se preostali iznos od 14,7 milijuna kuna otpisuje.

U slučaju Virovitičko-podravske županije potraživanje Ministarstva financija iznosi 35,1 milijun kuna te se u cijelom iznosu otpisuje, jednako se otpisuje i cijeli iznos kamata od 69,9 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zahvalio se Vladi, premijeru Plenkoviću i ministru Mariću u ime Virovitičko-podravske županije i Grada Orahovice, a za Grad Orahovicu ovo je odlična vijest jer se kroz godine, kako je bivša vlast odbijala plaćati dug, taj iznos popeo na vrtoglavih 22.573.091,65 kn i gradski proračun bi se u tom slučaju ispraznio i ne bi bilo sredstava za normalno funkcioniranje Gradske Uprave i ulaganja u planirane projekte i one koji su već započeti.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana - Marija Petin izjavila je kako je ovo za grad Orahovicu dodatni vjetar u leđa:

- „ Vjetar koji nam otvara mogućnosti za financiranje novih projekata koji su potrebni za razvoj grada, a ovim putem se zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te podpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i Ministru financija Zdravku Mariću što su imali sluha za rješavanje ovog problema.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Beer fest Orahovica 2019.

BeerFest2019 000

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 53 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 13

Jučer 362

Ovaj tjedan 375

Ovaj mjesec 8200

Ukupno 2018829