2018 11 19 Predavanje005

U organizaciji Grada Orahovice, Udruženja obrtnika Orahovica i LAG-a Papuk, održana je prezentacija na temu državnih i EU potpora namijenjenih poljoprivrednicima, kako onima koji su registrirani kao obrt ili OPG, tako i drugima, ali i mogućih potpora iz gradskog proračuna Grada Orahovice.

Suorganizatori prezentacije bili su LAG “Papuk”, Grad Orahovica i Savjetodavna služba. Prva se nazočnim poljoprivrednicima obratila gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin koja ih je upoznala s novim potporama koje će biti osigurane u Gradskom proračunu u 2019. godini.

– „Od sljedeće godine Grad će osigurati i potpore za poljoprivrednike u, za sada planiranom, ukupnom iznosu od 300.000 kuna. U Gradu je već pripremljen Program za poticanje poljoprivrede na području, u kojima imamo nekoliko mjera koje bi trebale pomoći poljoprivrednicima. Riječ je o sufinanciranju analize tla, potporama postavljanju sustava za navodnjavanje, sufinanciranju podizanja staklenika i plastenika, sufinanciranju postavljanja zaštitnih mreža za voćnjake i slične opreme za voćare, pomoći pri nabavi novih poljoprivrednih strojeva i priključaka, pomoći pri nabavi sadnica, očuvanju genetskog materijala pasmina domaćih životinja, kao i pomoći pčelarima. Također je u planu sufinanciranje osiguranja poljoprivrednih nasada, te financijskih potpora udruživanju poljoprivrednih gospodarstava. Gradonačelnica je također naglasila da bi, ovisno o pokazanom interesu poljoprivrednika, ukupan iznos planiranih potpora od 300.000 kuna, mogao biti i viši“. – rekla je gradonačelnica Petin.

O državnim i EU potporama koje mogu ostvarivati poljoprivrednici govorili su predstavnici LAG-a Papuk gdje je na protekla dva natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. pozitivne odluke o odabiru projekata dobilo 60 malih poljoprivrednih gospodarstava. Na prvom natječaju pozitivne odluke dobilo je 13 OPG-ova na drugom, 35, i na 1. natječaju LAG-a PAPUK za isti tip operacije njih još 12. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava je 900.000 eura, jer je maksimalan iznos bespovratnih potpora za ove natječaje 15.000 eura po korisniku.

Više od 80% malih poljoprivrednih gospodarstava je s područja Grada Orahovice, dok je s područja ostale četiri jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a bio manji prolazak na projektima.

Novom izmjenom kriterija, veću prolaznost bi trebala imati mala poljoprivredna gospodarstva s područja ostalih jedinica lokalne samouprave iz sastava LAG-a, jer imaju niži indeks razvijenosti. “LAG PAPUK će početkom iduće godine, a nakon završetka trenutno otvorenog natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike, koji je otvoren do 13. prosinca ove godine, ponovo otvoriti takav natječaj za poljoprivredna gospodarstva koja imaju sjedište na području LAG-a PAPUK. 

Marko Borić iz HPŠSS, je govorio o ulozi Savjetodavne službe u pripremi natječajne dokumentacije s posebnim osvrtom na izračun ekonomske vrijednosti poljoprivrednog gospodarstva

LPM PAUK Banner

zastita osobnih podataka GDPR

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

VideoGalerija

Webcam Live

SkyLine web kamera

smjestaj

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Pretraživanje

Uredovni dan gradonačelnice

51. Orahovačko proljeće

OraOutdoorFest2019 Vector

OP 2019 Program

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 96 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 11

Jučer 450

Ovaj tjedan 1341

Ovaj mjesec 9532

Ukupno 1990490