2018 11 14 Major047

U Čačincima otkrivena bista Željka Majora, vukovarskog branitelja, koji je 20. studenoga 1991. godine ubijen na Ovčari. Otkrivanje spomen-biste organizirala je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, HVIDR-a Orahovica, koji su i aplicirali projekt izrade biste prema ministarstvu.

Otkrivanje spomen-biste, događaja kojem su, uz obitelj poginulog vukovarskog branitelja Majora, nazočili i njegovi suborci, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, Virovitičko-podravske županije, Grada Orahovice, općina Crnac, Suhopolje i Feričanci, čačinačkih i orahovačkih udruga te građani, bilo je prilika za sjećanje na Željka Majora, ali i za poziv da se vrijeme i događanja iz Domovinskog rata ne zaborave. Bistu su otkrili Željkov otac, Tomislav Josić i Nenad Križić, a nakon toga su svi položili vijence  i cvijeće te zapalili svijeće. Ispred Grada Orahovice cvijeće su položili Milan Babac i Lana Jurkin. 

Zamjenik načelnika Općine Čačinci, Alen Jurenac, poziv za pronošenje istine o vukovarskim braniteljima i njihovim akcijama, temeljio je na tvrdnji da oni u Vukovaru nisu branili samo Vukovar, već i Čačince, Slavoniju, pa i cijelu Hrvatsku.

Vukovarac, Tomislav Josić, i u Čačincima je izrazio uvjerenje da će se konačno pokrenuti pravda i da će zločinci odgovarati za svoje zločine, koje su počinili, kako nad braniteljima, ranjenicima i zarobljenicima, tako i nad civilima, u ratu i nakon njega.

Željkov ratni zapovjednik, Josip Nemec, ukratko je prepričao ratni put Željka Majora, Mađara, kako su ga zvali, od uključivanje u obranu Hrvatske do tragičnog pada Grada heroja - Vukovara.

Dožupan Virovitičko-podravski, Darko Žužak, među ostalim je iznio poraznu statistiku vezanu uz populaciju hrvatskih branitelja, njihova oboljenja i smrtnost, koji su izrazitiji no u općoj populaciji, a pomoćnik ministra Tome Medveda, Nenad Križić, je pozvao branitelje da se ne umore i ne odustanu od iskazivanja počasti, posebno svojim poginulim suborcima.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Beer fest Orahovica 2019.

BeerFest2019 000

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 96 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 63

Jučer 345

Ovaj tjedan 63

Ovaj mjesec 10129

Ukupno 2020758