2018 11 11 Martinje001

U organizaciji Udruge voćara i vinogradara Orahovica, a povodom blagdana svetog Martina, u hotelu Dukat je održana Martinjska zabava uz tradicionalno krštenje mladog vina.

Sveti Martin je rođen u 4 stoljeću, bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije u današnjoj Mađarskoj, poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi, čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio i godine proveo samostanu u Galiji, u Poitiersu, a potom je izabran za biskupa Toursa i 370.g posvećen.

Blagdan Sv. Martina se slavi 11.studenog, na dan kad je 397.g pokopan, a narodni običaji vezani uz blagdan Sv. Martina slave se u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje se na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina. Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Prema legendi, njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.

Na ovogodišnjoj martinjskoj zabavi članove udruge i građane Orahovice u uvodu je pozdravila predsjednica Blaženka Mozer:

- „Udruga je osnovana 1998. godine u cilju promocije vinogradarstva, vinarstva i voćarstva orahovačkog područja, posebno malih proizvođača. Iz godine u godinu, broj članova je bio sve veći i danas udruga svojim radom pomaže malim proizvođačima da lakše prebrode sve probleme u proizvodnji i jednostavnije dođu do tržišta. 20 godina je iza nas, pomagali smo jedni drugima, putovali i družili se, upoznavali vinarske krajeve i vinare diljem Hrvatske i susjednih zemalja i sve je to donijelo jedno određeno iskustvo i našim proizvođačima. Treba se svakako prisjetiti našeg prvog predsjednika, danas nažalost pokojnog Franje Kukuruzovića koji je utro put mnogim mladim vinarima i stvorio ovu udrugu na jakim temeljima kakve ima danas. Iako nas nema danas puno, složni smo te i dalje zajedno rješavamo sve probleme i mogu reći da orahovački vinari proizvode vrhunska vina koja svake godine osvajaju mnoštvo nagrada na što smo jako ponosni“. - rekla je predsjednica Udruge Blaženka Mozer naglasivši kako je iza vinogradara i vinara odlična vinska godina bez puno bolesti, te da bi i proizvodi isto tako trebali biti na visokoj razini.

Kako je to običaj svake godine, upriličeno je krštenje mošta u mlado vino koje je na odličan način obavio vinski biskup Ivan Grgurić:

- „Sveti Martine na projektu poradi, da nam budu zdravi vinogradi. Neka bude kulenovih seka, a na stolu da nas vino čeka. Svi mi zdravi i veseli bili i na vijeke rujno vino pili, neka su veseli martinjski dani, idite u miru nakresani.“ – izmolio je vinsku molitvu vinski biskup te pokrstio vinske blizance, dvostruku bocu u jednoj, s crnim i bijelim vinom.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Beer fest Orahovica 2019.

BeerFest2019 000

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 112 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 63

Jučer 345

Ovaj tjedan 63

Ovaj mjesec 10129

Ukupno 2020758