2018 11 11 Martinje001

U organizaciji Udruge voćara i vinogradara Orahovica, a povodom blagdana svetog Martina, u hotelu Dukat je održana Martinjska zabava uz tradicionalno krštenje mladog vina.

Sveti Martin je rođen u 4 stoljeću, bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije u današnjoj Mađarskoj, poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi, čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio i godine proveo samostanu u Galiji, u Poitiersu, a potom je izabran za biskupa Toursa i 370.g posvećen.

Blagdan Sv. Martina se slavi 11.studenog, na dan kad je 397.g pokopan, a narodni običaji vezani uz blagdan Sv. Martina slave se u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje se na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina. Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Prema legendi, njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.

Na ovogodišnjoj martinjskoj zabavi članove udruge i građane Orahovice u uvodu je pozdravila predsjednica Blaženka Mozer:

- „Udruga je osnovana 1998. godine u cilju promocije vinogradarstva, vinarstva i voćarstva orahovačkog područja, posebno malih proizvođača. Iz godine u godinu, broj članova je bio sve veći i danas udruga svojim radom pomaže malim proizvođačima da lakše prebrode sve probleme u proizvodnji i jednostavnije dođu do tržišta. 20 godina je iza nas, pomagali smo jedni drugima, putovali i družili se, upoznavali vinarske krajeve i vinare diljem Hrvatske i susjednih zemalja i sve je to donijelo jedno određeno iskustvo i našim proizvođačima. Treba se svakako prisjetiti našeg prvog predsjednika, danas nažalost pokojnog Franje Kukuruzovića koji je utro put mnogim mladim vinarima i stvorio ovu udrugu na jakim temeljima kakve ima danas. Iako nas nema danas puno, složni smo te i dalje zajedno rješavamo sve probleme i mogu reći da orahovački vinari proizvode vrhunska vina koja svake godine osvajaju mnoštvo nagrada na što smo jako ponosni“. - rekla je predsjednica Udruge Blaženka Mozer naglasivši kako je iza vinogradara i vinara odlična vinska godina bez puno bolesti, te da bi i proizvodi isto tako trebali biti na visokoj razini.

Kako je to običaj svake godine, upriličeno je krštenje mošta u mlado vino koje je na odličan način obavio vinski biskup Ivan Grgurić:

- „Sveti Martine na projektu poradi, da nam budu zdravi vinogradi. Neka bude kulenovih seka, a na stolu da nas vino čeka. Svi mi zdravi i veseli bili i na vijeke rujno vino pili, neka su veseli martinjski dani, idite u miru nakresani.“ – izmolio je vinsku molitvu vinski biskup te pokrstio vinske blizance, dvostruku bocu u jednoj, s crnim i bijelim vinom.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Dežurni telefon 0 - 24

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 135 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 246

Jučer 239

Ovaj tjedan 246

Ovaj mjesec 5631

Ukupno 1962124