2018 11 08 Broj 55 001

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ 7. listopada 2018., učenici srednje škole Stjepan Ivšić po drugi put ove godine boravili su na jednodnevnoj edukaciji o Domovinskom ratu, kao jedne od aktivnosti projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata-Papuk 91. - Škola u prirodi“, koji se provodi svake godine financiranog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Orahovice. Realizacija aktivnosti odvijala se na relaciji Orahovica – Četekovac – Kusonje – Pakrac – Lipik - planinarski dom Omanovac. Na putu prema Pakracu čenici su posjetili i geopark Rupnica.

Dolaskom u mjesto Kusonje general Miroslav Vacek nazočne je upoznao o događanjima na kućnom broju 55 gdje se sad nalazi kapela Male Gospe te naglasio da se na ovom mjestu vodila jedna od najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu, gdje su 20 pripadnika 105 bjelovarske brigade 8 i 9 rujna 1991. godine ostali u okruženju nakon uništenja improviziranog oklopnog vozila TOP 1, te su se sklonili u kuću na broju 55. Nakon 24 satne obrane četnici miniraju dio kuće zarobljavaju sedmoricu preživjelih te ih ubijaju. Između ostalog naglasio je da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu koji se branio i obranio nadljudskim snagama. Posjetom muzeja u Pakracu voditelj Mario Tušek sve nazočne upoznao je sa povijesti Pakraca, gdje se između  ostalog moglo vidjeti naoružanje i oprema koja se koristila u Domovinskom ratu.

Dolaskom na ergelu Lipik prezentirana je povijest ergele i njeno stradavanje u Domovinskom ratu.

Za sve polaznike organizirano je gledanje filma Broj 55, da bi se po tome uputili prema planinarskom domu Omanovac bivšem neprijateljskom štabu,gdje je bivši zatočenik logora Bučje Zvonimir Miler upoznao o događanju u VRO Bljesak.

Na povratku posjećeno je mjesno groblje u Četekovcu i spomenik stradalima u zločinu 3. rujna 1991. Uz organizatora Miroslava Milovukovića učenike su vodili profesori Valerija i Dragan Zubak.

- „Cilj ovog projekta je sjećanje na jednu od najznačajnijih operacija „Papuk 91“. Ovom bitkom i žrtvom hrvatskih branitelja spriječeno je da se presječe Slavonija od ostatka  Hrvatske. Tako ćemo se i 1. prosinca 2018. prisjetiti naših suboraca Branka Jaklića,Momira Krmpotića i Milana Puhanića na 12. Memorijalnoj utrci Kokočak - Orahovica.“ – rekao je voditelj projekta Miroslav Milovuković.

Tekst i foto: UHBL PTSP VPŽ Orahovica

LPM PAUK Banner

zastita osobnih podataka GDPR

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

VideoGalerija

Webcam Live

SkyLine web kamera

smjestaj

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Pretraživanje

Uredovni dan gradonačelnice

51. Orahovačko proljeće

OraOutdoorFest2019 Vector

OP 2019 Program

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 44 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 11

Jučer 450

Ovaj tjedan 1341

Ovaj mjesec 9532

Ukupno 1990490