2018 09 30 VinskaKraljica070

U organizaciji Grada Orahovice, 30. rujna 2018. završena je i posljednja tematska manifestacija iz projekta „Hrvatsko-mađarske Vinske priče II“, uz sudjelovanje naših dragih projektnih partnera, Grada Villanya i TZ Virovitičko-podravske županije,  i to natjecanjem u ljepoti, prezentaciji nošnji  i naravno, u znanju i vještinama vezanima uz vino.

Da podsjetimo, projekt je započeo 8.5.2017. godine, financira se iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Programme 2014-2020, udio EU sfinanciranja je 85%, a ove godine održano je mnoštvo raznih manifestacija s eno/etno predznakom s obje strane granice.

Lilla Kovacz iz grada Villánya nova je regionalna Vinska kraljica sa svečanosti izbora, popraćene gradonačelnikom Villánya Gyulom Takácsem i gostima iz, predstavnika Virovitičko-podravske županije, Direktora Hrvatske gospodarske komore županijske komore Virovitica Milana Vanđure, predstavnika Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije,  vinarima iz Orahovice i gradskom vlasti na čelu s gradonačelnicom Anom – Marijom Petin, njenim zamjenikom Daliborom Fofonjkom, predsjednikom Gradskog vijeća Radojem Medenicom i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Marijom Šafer, a koja je upriličena na vanjskom prostoru Centra za posjetitelje.

Rekonstrukcija stare „Ložione“ u Centar koji će svim svojim sadržajima biti u funkciji promicanja vinskog turizma na području našega grada, najveća je aktivnost Orahovice u ovom projektu, i privodi se kraju obzirom da projekt završava 07.11.2018. godine. Iako još predstoje završni radovi u potkrovlju i pozadinskom prostoru prizemlja Centra,  posjetitelji manifestacije mogli su se uvjeriti u napredak projekta i  doživjeti šarm obnovljenog i opremljenog prostora za kušanje vina.

Izbor Vinske kraljice otvorila je gradonačelnica Ana – Marija Petin koja je prvo pozdravila sve građane Orahovice, a zatim i goste:

- „Ovo je samo jedna od aktivnosti s našim partnerima gradom Villányem s kojima smo odradili već nekoliko projekata prekogranične suradnje uz sufinanciranje iz Europske unije gdje smo dobili mogućnost rekonstrukcije stare zgrade „ložione“ kroz projekat ukupno vrijedan gotovo milijun eura, a u samu rekonstrukciju zgrade uloženo je gotovo 3 milijuna kuna. I ova manifestacija je isto kao i Sajam vina i kulena sufinancirana kroz isti projekt pa na ovaj način promoviramo i naša vina i grad Orahovicu kao vinorodni kraj što se može odraziti i na veću proizvodnju, ali i na povećanje turizma.“ – rekla je gradonačelnica i svim natjecateljicama zaželjela puno uspjeha u natjecanju.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Villánya Gyula Takács, koji je rekao da se u Orahovici već osjeća kao kod kuće jer ovo je već treći projekt u kojem su partneri s Orahovicom te obećao gradonačelnici da će svakako biti partneri i u budućim projektima. Spomenuo je kako su i orahovački vinari napravili jedan veliki iskorak te će svakako i ova kušaonica pomoći u promociji njihovih vina.

U nastavku je održan izbor gdje su se natjecale četiri djevojke iz Mađarske i četiri djevojke iz Hrvatske koje su uz ljepotu, raskoš narodne nošnje, predstavljanje nošnje morale i pokazati znanje o vinu te praktične zadatke pravilnog otvaranja i serviranja vina.

Za regionalnu Vinsku kraljicu 2018. izabrana je Lilla Kovacs, prvu pratilju Nemeth Biborka Luca i drugu pratilju Valentina Medved iz Zdenaca.

Krunu i nagrade uručili su gradonačelnica Ana – Marija Petin, gradonačelnik Villánya Gyula Takács i predstavnica žirija enologinja Ivana Nemet.

I posljednji dan mjeseca rujna obilježen je kako i dolikuje, prezentacijom dugogodišnje prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske, a manifestacija Regionalni izbor „Vinska kraljica“ završna je promocija Dana europske suradnje koji se slavi 21.09. ali kroz razna događanja obilježava tijekom cijeloga rujna.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 303 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 40

Jučer 558

Ovaj tjedan 598

Ovaj mjesec 9172

Ukupno 2005153