2018 07 14 Madjarska044

Na poziv g. Gulay Takatsa, gradonačelnika Villanya, prošlog je vikenda gradonačelnica Ana-Marija Petin zajedno sa suradnicima, savjetnikom konzulice u Pećuhu Nevenom Marčićem i građanima Orahovice, sudjelovala na jednom od najpoznatijih vinskih festivala u Regiji, Rose festivalu. Iako je to tradicionalna višednevna manifestacija Grada Villanya, ove godine se, baš kao i orahovački Sajam vina i kulena, sufinancira sredstvima Europske unije u sklopu provedbe projekta „HU-CRO Wine Stories II“ iz prekograničnog programa Interreg V-A Mađarska – Hrvatska.

Dvodnevno putovanje predstavnika Grada Orahovice uključivalo je niz sadržaja, poput obilaska poznatih kušaonica vina u središtu grada, čuvene vinarije Bock i vidikovca, ali ono što se u petak i subotu odvijalo na ulicama i na Trgu manifestacija, dokaz je da se Villanyu itekako isplatilo  dugogodišnje ulaganje u svoje vinare i razvoj te grane turizma. Osim sajma s izlagačima na gradskim trgovima, gdje su svoje proizvode od meda predstavili Jasna i Duško Grdić iz istoimenog OPG-a, TZ grada Orahovice na svom je štandu promovirala ponudu Orahovice i naših turističkih aduta u Parku prirode.

Nakon srdačnog dočeka domaćina uz piće dobrodošlice, u petak u 19 sati održano je svečano otvorenje izložbe pod nazivom: Povijest vinskih krajeva Villanya i Orahovice, na kojoj je gradonačelnica Orahovice pozdravila nazočne  ukratko prezentirajući naše vinare i vinsku cestu, a među ostalim, kazala je:

„Zajedničkim provođenjem projekta EU osigurali ste održavanje ovog sajma u Vilanyu, a mi u Orahovici pretvaramo jednu staru zgradu u kušaonicu vina i prostor u kojima će naši vinari moći promovirati svoja kvalitetna vina. Ovaj projekt vrijedan je 1 milijun eura, i gotovo 50% sredstava pripada našem gradu. Orahovica je poznata kao turistički biser Slavonije, a jednako tako poznata je i prepoznatljiva i po razvijenom vinogradarstvu i proizvodnji frankovke, graševine, silvanca… Drago mi je, dragi prijatelji, što smo ostvarili kvalitetnu suradnju upravo na projektu „Vinske priče“, jer smatramo da od vas možemo puno naučiti o proizvodnji vina i njegovoj promociji, a sa zadovoljstvom vas već sada pozivam na skoro otvorenje kušaone vina u našem gradu. Vjerujem da ćemo imati još zajedničkih projekata koje ćemo realizirati na obostrano zadovoljstvo“.

 U prijepodnevnim satima održano je ocjenjivanje vina u kojemu su sudjelovali i uzorci rosea iz Hrvatske  uz istančana nepca naše enologinje Ivane Nemet, koja je bila članica ocjenjivačkog povjerenstva. Dugo u noć na Trgu manifestacija se, uz kušanje vina i gastro delicije, pjevalo i plesalo uz razne izvođače na glavnom stageu a rijeke posjetitelja iz Mađarske i inozemstva slijevale su se ulicama i zaposjedale kušaonice vina.

Drugi dan posjete iskorišten je za obilazak grada i kušanje vina pod stručnim vodstvom naših projektnih partnera, a na Gastro trgu održano je ocjenjivanje kulena. Od hrvatskih  kulenara sudjelovali su: Ivan Bucić čiji je kulen dobio prvo mjesto i pehar, zatim Darko Rožmarić, Ivan Cinkuš i Mario Pačarić. Oko 16 sati u subotu počela je registracija i zagrijavanje za čuveni mađarski Vinski maraton regionalnog obilježja, za koji su se pripremali i pobjednici Vinskog maratona u Orahovici održanog na Jezeru 1.srpnja. Trkači u roza majicama i kostimima svih uzrasta, među kojima i Radoje Medenica, vlado Karakaš, Mato Pisac, Đurđica Delić i Aleksandar Vujović, preplavili su središte grada. Utrka se odvijala na ruti od 3 km, naravno uz osvježenje na štandovima vinara,  a sve se opet završilo na Trgu manifestacija uz dodjelu nagrada i zabavni program, gdje se između ostalog održao i Izbor ljepotice vinske regije,  a najljepše djevojke sudjelovati će na orahovačkom  Regionalnom izboru vinske kraljice krajem rujna. (I.S.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Bal pod maskama 2019.

Maskare2019

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 43 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 499

Jučer 401

Ovaj tjedan 1191

Ovaj mjesec 6962

Ukupno 1953125