Članovi udruge „Jaglac“ i deset članica dviju pobjedničkih grupnih maski orahovačkih maškara, proveli su za nagradu, 11.-ti dan veljače, u pitomom mađarskom gradu Mohaču, samo sat i pol vožnje udaljenom od Orahovice.

Sudjelovali su na pokladnom godišnjem festivalu „Pohod Bušara“, kojim se obilježava kraj zime, a naziv je dobio po zastrašujućim zakrabuljenim muškarcima, bušarima, koji nose velike drvene maske i vunene ogrtače. Festival se organizira svake veljače, od petka do pokladnog utorka, a organizatori svaki dan ispune mnoštvom kulturnih događaja, folklornih nastupa i koncerata te pokladnih priredbi. Nedjelja je najveseliji dan, kada se rijeka zakrabuljenih buša odjevenih u svoju čudnovatu odjeću i praćeni šokačkom folklornom glazbom slijeva pješice ili u neobičnim karnevalskim vozilima u središte grada, izazivajući buku svojim čegrtaljkama i kravljim zvonima, zasipajući turiste i prolaznike brašnom. Mađari su ovu narodnu tradiciju zaštitili 2009. uvrstivši ju na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Prema legendi, Šokci koji su se pred Turcima krili na Vadi, mohačkom riječnom otoku na Dunavu, prešli su jedne noći Dunav i ušli zakrabuljeni u Mohač, noseći krinke s goveđim rogovima i kožusima odjenutim naopako. Tako odjeveni preplašili su Turke koji su pomislili da je riječ o vragovima, pa su iz Mohača pobjegli glavom bez obzira.

Pobjednici orahovačkih maškara oduševljeni su viđenim u Mohaču, nepreglednom povorkom bušara, brojnim posjetiteljima i turistima iz susjednih država. Predsjednica udruge „Jaglac“ Đurđa Šimatović, prenijela nam je dojmove članova udruge, koje su opisali kao „do sada ne doživljene“. Oduševljeni su bili i jer su cijelo vrijeme provedeno na pokladnom festivalu, uz mađarsku slušali i hrvatsku glazbu u folklornoj, pop i narodnoj izvedbi. Jednom riječju, nagrada je bila pun pogodak za pobjednike orahovačkih maškara, koji su prvi put sudjelovali u maškarama kao grupna maska ali i prvi put imali priliku sudjelovati u tako prekrasnom događaju, zbog čega su još jednom zahvalili Gradu Orahovici i TZG Orahovice. (G.J.V.)

 

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Bal pod maskama 2019.

Maskare2019

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 64 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 500

Jučer 401

Ovaj tjedan 1192

Ovaj mjesec 6963

Ukupno 1953126