Članovi udruge „Jaglac“ i deset članica dviju pobjedničkih grupnih maski orahovačkih maškara, proveli su za nagradu, 11.-ti dan veljače, u pitomom mađarskom gradu Mohaču, samo sat i pol vožnje udaljenom od Orahovice.

Sudjelovali su na pokladnom godišnjem festivalu „Pohod Bušara“, kojim se obilježava kraj zime, a naziv je dobio po zastrašujućim zakrabuljenim muškarcima, bušarima, koji nose velike drvene maske i vunene ogrtače. Festival se organizira svake veljače, od petka do pokladnog utorka, a organizatori svaki dan ispune mnoštvom kulturnih događaja, folklornih nastupa i koncerata te pokladnih priredbi. Nedjelja je najveseliji dan, kada se rijeka zakrabuljenih buša odjevenih u svoju čudnovatu odjeću i praćeni šokačkom folklornom glazbom slijeva pješice ili u neobičnim karnevalskim vozilima u središte grada, izazivajući buku svojim čegrtaljkama i kravljim zvonima, zasipajući turiste i prolaznike brašnom. Mađari su ovu narodnu tradiciju zaštitili 2009. uvrstivši ju na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Prema legendi, Šokci koji su se pred Turcima krili na Vadi, mohačkom riječnom otoku na Dunavu, prešli su jedne noći Dunav i ušli zakrabuljeni u Mohač, noseći krinke s goveđim rogovima i kožusima odjenutim naopako. Tako odjeveni preplašili su Turke koji su pomislili da je riječ o vragovima, pa su iz Mohača pobjegli glavom bez obzira.

Pobjednici orahovačkih maškara oduševljeni su viđenim u Mohaču, nepreglednom povorkom bušara, brojnim posjetiteljima i turistima iz susjednih država. Predsjednica udruge „Jaglac“ Đurđa Šimatović, prenijela nam je dojmove članova udruge, koje su opisali kao „do sada ne doživljene“. Oduševljeni su bili i jer su cijelo vrijeme provedeno na pokladnom festivalu, uz mađarsku slušali i hrvatsku glazbu u folklornoj, pop i narodnoj izvedbi. Jednom riječju, nagrada je bila pun pogodak za pobjednike orahovačkih maškara, koji su prvi put sudjelovali u maškarama kao grupna maska ali i prvi put imali priliku sudjelovati u tako prekrasnom događaju, zbog čega su još jednom zahvalili Gradu Orahovici i TZG Orahovice. (G.J.V.)

 

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Pretraživanje

smjestaj

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 99 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 277

Jučer 681

Ovaj tjedan 1909

Ovaj mjesec 16137

Ukupno 1675900